57. Festival Ljubljana je odprl rockovski Balet Pink Floyd milanske Scale, v katerem baletniki plešejo na skladbe britanskih rocklegend. Foto:
57. Festival Ljubljana je odprl rockovski Balet Pink Floyd milanske Scale, v katerem baletniki plešejo na skladbe britanskih rocklegend. Foto:
Kino pod zvezdami
Pod zvezdnato nebo so na Ljubljanski grad najbolj privabljali Revni milijonar, Ljubezen v Barceloni, Mamma Mia!, Ljubezen nima cene in Državni sovražniki. Foto: Kinodvor

Po besedah programskega direktorja festivala Darka Brleka je letošnji festival Ljubljana postregel s 73 prireditvami, ki si jih je ogledalo več kot 70.000 obiskovalcev. Stroški za letošnji festival znašajo približno 2,3 milijona evrov, od tega je 600.000 evrov prispevala mestna občina Ljubljana, 38.500 evrov pa ministrstvo za kulturo.

V primerjavi z lani se je za kar 160.000 evrov povišal prihodek od prodaje vstopnic, ki znaša 750.000 evrov. Več kot lani, slab milijon evrov, pa je festival pridobil tudi iz sponzorskih sredstev.

Pogled v leto 2010
Čeprav se je 57. ljubljanski poletni festival komaj končal, se organizatorji že ukvarjajo s programom prihodnjega leta. Če bodo za to zbrali potrebna sredstva, se po Brlekovih napovedih obeta kar nekaj odmevnih imen. "Ni problem dobiti kogar koli na tem svetu, problem je denar," je še povedal Brlek in dodal, da bi bilo treba za enega najboljših festivalskih programov v zgodovini festivala drugo leto zbrati tri milijone evrov.

13.500 gledalcev Filma pod zvezdami
V okviru festivala je na Ljubljanskem gradu potekal tudi Film pod zvezdami, ki je med 30. julijem in 20. avgustom privabil okoli 13.500 gledalcev. Poleg pestrega programa, v katerem so predvajali 22 od načrtovanih 23 filmov, je dobremu obisku botrovalo tudi lepo vreme. V Kinodvoru, ki je pripravil program v sodelovanju s festivalom, so tako z obiskom zadovoljni.

Kot so še sporočili, so bile vstopnice za grajsko filmsko prizorišče petkrat razprodane. Najbolj so pritegnile uspešnice Revni milijonar, Ljubezen v Barceloni, Mamma Mia!, Ljubezen nima cene in Državni sovražniki.