TV Slovenija bo ob Noči knjige med drugim predvajala filmsko priredbo romana Phillipa Rotha Umirajoča žival s Penelope Cruz in Benom Kingsleyjem v glavnih vlogah. Foto:
TV Slovenija bo ob Noči knjige med drugim predvajala filmsko priredbo romana Phillipa Rotha Umirajoča žival s Penelope Cruz in Benom Kingsleyjem v glavnih vlogah. Foto:
Noč knjig je priložnost za posredovanje novic, povezanih s knjigo, branjem in književnim ustvarjanjem - z namenom dvigovanja zavesti o branju, opogumljanju duha in bistrenju pogleda. Foto: BoBo
noč knjige
Organizatorji projekta so založba in festival Sanje, Društvo slovenskih pisateljev, Narodna in univerzitetna knjižnica, revija Bukla, Morfem, iniciativa Skupaj za knjigo, Združenje slovenskih splošnih knjižnic, Mestna knjižnica Ljubljana, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Beletrina, Libris, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče, Javni sklad za kulturne dejavnosti RS, Amnesty International Slovenija in Slovenska sekcija IBBY. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Foto: www.nocknjige.si

Slovenija je tudi edina članica EU-ja, ki nima urejenih avtorskih pravic za fotokopiranje, s čimer avtorji in založniki izgubijo več milijonov evrov letno.

Slavko Pregl
Večerni in nočni program bodo dopolnjevale dnevne vsebine za otroke. Foto: EPA

Premierna Noč knjige bo potekala v sodelovanju s hrvaškimi kolegi, ki so jo prvič pripravili pred dvema letoma in je doživela zelo dober odziv.

Ideja za tovrstno enodnevno intenzivno dogajanje je stara, saj sega v 80. leta prejšnjega stoletja, ko so španski knjigotržci in založniki začeli izpostavljati pomen knjige, kot je povedal pobudnik projekta pri nas, direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik. Ta zamisel je spodbudila Unesco, da je leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Vodja rokopisne zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) Marijan Rupert je povedal, da gre za nevladni in nekomercialni projekt, ki je že pred izvedbo dobro sprejet.

Konec marca se je zaključil rok za prijavo prirediteljev in odziv je izjemen. Priključilo se je 65 krajev, vključno z zamejskima Celovcem in Trstom, 134 prizorišč, izvedenih pa bo okoli 230 prireditev. Kot je še pojasnil Zavratnik, je tudi v Sloveniji temu velikopoteznemu projektu v treh mesecih uspelo sestaviti "koalicijo vseh deležnikov" s knjižnega področja, ki bodo prispevali k uresničitvi programa.

Podobna prireditev od leta 2012 poteka torej na Hrvaškem, že dalj časa pa v Nemčiji in Veliki Britaniji. Letos se bodo projekt prvič izvedli tudi v Srbiji in predvidoma v Bosni in Hercegovini.

Dnevni dogodki za mlajše, večerni za odrasle
Dogodki bodo od zgodnjega večera do ene ure zjutraj potekali po knjigarnah, knjižnicah, šolah, ulicah, trgih in drugih prizoriščih po vsej državi. Med drugim bodo to javna branja, srečanja z avtorji, podpisovanja knjig in razstave. Večerni program bo dopolnil dnevni

program za mlajše. Ta že nekaj let poteka po nekaterih slovenskih šolah in bo pomenil le še nadgradnjo Noči branja.

Mednarodna slovesnost ob odprtju bo ob 18. uri v NUK-u, pred Slovenskim etnografskim muzejem pa bo zaživel trg Tisoč in ene noči, kjer bo poleg branja, predstave in koncerta organiziran tudi knjižni bazar. Noč knjige 2014 bo potekala pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Na spletni strani Noči knjige naznanjajo dogodek, katerega poslanstvo je, da "podpira in slavi knjigo in branje kot temeljna gradnika zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev in spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi".

Celoten program najdete tukaj.

Projekt, namenjen tudi informiranju in spodbujanju nakupovanja knjig
Ta dan bo tudi priložnost za posredovanje več novic, povezanih s knjigo, branjem in književnim ustvarjanjem, predstavili bodo izsledke aktualnih raziskav, še posebej pa opozorili na boleče točke knjige v Sloveniji, založniki in knjigarnarji pa se bodo lahko vključili s posebnimi ponudbami. In kot so zapisali v odboru, bo največja teža namenjena dejavnosti, "usmerjeni k dvigovanju zavesti o branju, opogumljanju duha in bistrenju pogleda".

Predstavnik Društva slovenskih pisateljev Slavko Pregl je izpostavil, da "slovenskih knjig ne bo, če jih ne bomo kupovali". To je podprl s statističnimi podatki, da se je leta 2013 "za 20 odstotkov zmanjšal nakup knjig v primerjavi z letom 2012, zmanjšujejo se javna sredstva za nakup knjig za javne knjižnice, s tem pa pada tudi knjižnično nadomestilo za avtorje". "Slovenija je tudi edina članica EU-ja, ki nima urejenih avtorskih pravic za fotokopiranje, s čimer avtorji in založniki izgubijo več milijonov evrov letno."

"Knjižni" filmski maraton na TV Slovenija
Projektu se pridružuje tudi TV Slovenija, ki bo ob tej priložnosti predvajala filme, posnete po literarnih predlogah. Predvajani bodo naslednji filmi: Zloglasen (Truman Capote), Labirint (Kate Mosse), Umirajoča žival (Phillip Roth) ter Svet je velik in rešitev je za vogalom (Stephan Komandarev).

Slovenija je tudi edina članica EU-ja, ki nima urejenih avtorskih pravic za fotokopiranje, s čimer avtorji in založniki izgubijo več milijonov evrov letno.

Slavko Pregl