Roman Ekskluziva je prevedla Dušanka Zabukovec. Foto: Cankarjeva založba
Roman Ekskluziva je prevedla Dušanka Zabukovec. Foto: Cankarjeva založba

Evelyn Waugh (1903–1966) velja za enega osrednjih angleških avtorjev 20. stoletja. V slovenščino sta prevedena romana Vnovič v Bridesheadu in Prgišče prahu, pri Cankarjevi založbi pa so v zbirki Moderni klasiki zdaj izdali še njegov roman Ekskluziva. "Ko revnega mladega podeželana uredniki zamenjajo za razvpitega pisca in ga pošljejo kot dopisnika v fiktivno afriško državo, iz katere naj bi poročal o 'obetavni vojnici', se tam zaplete v verigo bizarnih dogodivščin," je vsebino povzela založba.

Leta 1938 objavljeni roman, v izvirniku naslovljen Scoop, je satira o novinarstvu. Waugh je roman pisal deloma iz osebnih izkušenj, ki jih je popisal v knjigi Waugh in Abyssinia (1936), na resničnih osebah pa so zasnovani tudi lik časopisnega magnata in vrsta drugih oseb, v katerih danes zlahka prepoznavamo naše sodobnike. Waugh, mojster satire, upodablja dogajanje z neprizanesljivim humorjem, kar je romanu prineslo širok bralni odziv in ga uvrstilo na številne lestvice najboljših knjig našega časa.

Znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja. Foto: Založba Quark
Znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja. Foto: Založba Quark

"Dosti več kot zgolj domišljijsko potepanje je pred vami"
Pri založbi Quark že nekaj časa izhaja znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja. Avtor je v trilogiji skušal razkriti skrivnosti vesolja. "Mi smo del vesolja, mi smo del zelo živega vesolja, ki je polno dogajanj, vseh vrst dogajanj. Tudi tistih, zelo nevarnih za Zemljane, kot so opisani v trilogiji," piše v uvodniku k zadnjemu, drugemu delu tretje knjige iz trilogije, naslovljenem Posmrtno življenje "hm".

Pobarvanka kot povsem nova izkušnja slovenske poezije. Foto: Založba Miš
Pobarvanka kot povsem nova izkušnja slovenske poezije. Foto: Založba Miš

Avtor je ob koncu drugega dela tretje knjige zapisal, da se je v njem, kot je že prej obljubil, podal na pot posmrtnega življenja. "Kako je bilo? Vas zanima? Dosti več kot zgolj domišljijsko potepanje je pred vami," je namignil. "Skupno dogajanjem v vseh treh knjigah je, da se ne glede na različnost časa in prostora Zemljani nikoli nismo mogli izogniti neudeležbi v medsebojnih vojnah vesoljcev ne neposrednemu boju z njimi. Toda ne glede na vse bitke smo Zemljani vedno dobili tudi zelo pomembne prijatelje med vesoljci, pomembne in močne zaveznike," piše v uvodniku knjige.

Barvanje velikih imen slovenske poezije
Pred kratkim pa je izšla tudi pobarvanka, navdihnjena z deli velikanov slovenske poezije. V knjigi natisnjene pesmi je izbrala in tudi narisala Eva Fürst. "Pesmi Simona Gregorčiča, Luize Pesjakove, Srečka Kosovela, Josipa Murna, Ivana Cankarja, Franceta Prešerna in drugih spremljajo ilustracije z motivi, ki jih srečujemo v pesmih," so zapisali pri Založbi Miš, pod streho katere je izšla pobarvanka.