Lorin Maazel se je proslavil na številnih evropskih in ameriških odrih. Foto: EPA
Lorin Maazel se je proslavil na številnih evropskih in ameriških odrih. Foto: EPA
Maazel je več kot 10-krat dirigiral na slavnem novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov. Foto: EPA

Maazel je umrl na svojem domu v Virginiji po zapletih s pljučnico. Maazel, ki je v karieri deloval tudi v Newyorški filharmoniji in Dunajski državni operi, se je rodil v Parizu 6. marca 1930 judovskim staršem. Družina se je potem preselila v ZDA, kjer je nadarjeni glasbenik, igral je violino, že pri osmih letih debitiral kot dirigent.

Pri 11 letih je nastopil skupaj z Leopoldom Stokowskim, že pri 12 letih pa je po zaslugi Artura Toscaninija dobil svoj prvi redni angažma. Maazel je bil tudi skladatelj in nadarjen violinist, za violino je napisal tudi več del, vendar pa se je potem posvetil predvsem dirigiranju. Bil je prvi ameriški dirigent, ki so ga povabili na Wagnerjev festival v Bayreuthu. Tam je taktirko prvič zavihtel leta 1960.

Med letoma 1965 in 1971 je vodil berlinsko opero, med letoma 1964 in 1971 berlinski radijski simfonični orkester, potem pa se je vrnil na domača tla. Leta 1972 je postal glasbeni direktor clevelandskega orkestra, kjer je nasledil Georgea Szella, in na tem položaju ostal deset let. Vzporedno je bil od leta 1977 tudi glasbeni direktor francoskega državnega orkestra, njegovo vodenje pa je zapustil 14 let pozneje.

Bogata kariera v različnih evropskih glasbenih hišah
V svoji več desetletij trajajoči karieri je bil med drugim tudi generalni direktor Dunajske državne opere (1982-1984) ter glasbeni direktor Newyorške in Münchenske filharmonije, so sporočili organizatorji festivala Castleton, ki ga je Maazel ustanovil leta 2009 s svojo ženo in ki ga vsako leto prirejajo na njegovi kmetiji v Virginiji.

V 80. in 90. letih letih je redno dirigiral na slavnem tradicionalnem novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov, nazadnje mu je ta čast pripadla leta 2005. Leta 1989 ga je močno prizadela novica, da ga niso izbrali za naslednika znamenitega Herberta von Karajana v Berlinski filharmoniji, zato je prekinil vse sodelovanje z njo, ko je postalo jasno, da bo dirigentsko palico namesto njega vihtel Claudio Abbado.

Na koncu na čelu münchenskih filharmonikov
Bogate izkušnje je potem delil v New Yorku, kjer je bil med letoma 2001 in 2009 glasbeni direktor orkestra Newyorške filharmonije. V tem času je orkester obiskal tudi Pjongjang, zaradi česar se je na Maazla usul plaz kritik. Z newyorškimi filharmoniki je leta 2006 gostoval tudi na Festivalu Ljubljana. Slovenijo je obiskal tudi z berlinskim radijskim simfoničnim orkestrom.

Marca 2010 so Maazla imenovali za glavnega dirigenta münchenskih filharmonikov, po predčasnem odhodu Christiana Thielemanna pa je ta položaj namesto v sezoni 2012/2013 zasedel že septembra 2011. Zaradi zdravstvenih težav je junija letos odstopil.