Sezona 2009/10 bo v Slovenski filharmoniji potekala pod geslom Z osebno noto. Foto: Slovenska filharmonija
Sezona 2009/10 bo v Slovenski filharmoniji potekala pod geslom Z osebno noto. Foto: Slovenska filharmonija
Slovenski skladatelj Alojz Ajdič.
Ajdiču se bodo poklonili tako, da bodo v sklopu abonmajev odigrali njegovi skladbi Koncert za klavir in orkester ter Simfonijo št. 2, v naslednji sezoni pa bo pod okriljem Slovenske filharmonije izšla tudi zgoščenka z Ajdičevimi deli. Glasbena zbirka filharmonije bo sicer prihodnje leto bogatejša še za zgoščenki dveh članov orkestra - klarinetista Jurija Jenka in flavtista Aleša Kacjana. Foto: RTV SLO

Slovenski komorni zbor bo s sezono 2009/10 vodil Steffen Schreyer, mesto pomočnice direktorja za zbor pa bo prevzela Martina Batič. Kot novost so napovedali še to, da je abonmajsko sezono letos prvič zasnoval Emmanuel Villaume, ki je lani postal vodja dirigent orkestra.

Novo sezono bo usmerjalo geslo Z osebno noto, ker si po besedah direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča želijo posebej nagovoriti in dotakniti vsakega abonenta ali naključnega obiskovalca njihovih prireditev.

V okviru modrega in oranžnega abonmaja se bo Orkester Slovenske filharmonije poleg dvestoletnic rojstva Roberta Schumanna in Frederica Chopina spomnil tudi stote obletnice smrti Isaaca Albeniza, stoletnice rojstva Samuela Barberja in 70-letnice slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča.

Ajdiču se bodo poklonili tako, da bodo v sklopu abonmajev odigrali njegovi skladbi Koncert za klavir in orkester ter Simfonijo št. 2, v naslednji sezoni pa bo pod okriljem Slovenske filharmonije izšla tudi zgoščenka z Ajdičevimi deli. Glasbena zbirka filharmonije bo sicer prihodnje leto bogatejša še za zgoščenki dveh članov orkestra - klarinetista Jurija Jenka in flavtista Aleša Kacjana.

Prvič prisluhnimo ...
Tudi v naslednji sezoni bodo posebno pozornost namenili slovenski glasbeni ustvarjalnosti in krstno izvedli štiri dela slovenskih skladateljev: Sotočje Petra Šavlija, Koncert za dva klavirja Milka Lazarja ter novi deli Pavla Mihelčiča in Dušana Bavdka, njuna naslova še nista znana. Na sporedu bodo tudi skladbe Zvonimirja Cigliča, Nejca Bečana in Uroša Kreka.

Nova imena
Obeta se nekaj novih dirigentskih in solističnih imen. Kot dirigenti filharmonikov se bodo slovenskemu občinstvu prvič predstavili Matthias Bammert in Luca Pfaff iz Švice, Claude Schnitzler iz Francije, Kenneth Montgomery z Irske, Giordano Bellincampi (Danska/Italija), Giancarlo Guerrero iz Kostarike, Frederic Chaslin (Francija/ZDA) in Mate Bekavac.

Med solisti napovedujejo kot nove obraze ameriško violinistko korejskega porekla Sarah Chang, klavirski duo Milko Lazar in Bojan Gorišek, ameriško violončelistko Aliso Weilerstein, ruskega pianista Nikolaja Tokareva, nemškega hornista Stefana Dohra in slovenskega saksofonista Leva Pupisa.

Koncerti pred slovesom sezone
V vokalnem abonmaju Slovenskega komornega zbora bodo še naprej stremeli k temu, da bi izvedli čim več slovenski glasbeni javnosti neznanih del. Kot uvod v novo abonmajsko sezono so si zamislili Misso in Jazz nemškega skladatelja Petra Schindlerja, med drugim pa bodo izvedli Prešernov Sonetni venec, ki ga je uglasbil Vitja Avsec, je napovedal Cuderman.

A letošnja sezona še ni končana. Ostala sta še dva abonmajska dogodka - koncert s solistko Evelyn Glennie pod taktirko Georgea Pehlivaniana v četrtek in v petek ter koncert del Wolfa, Lutoslawskega in Straussa pod taktirko Uroša Lajovica s solistom Davidom Eggertom v začetku junija.

M. K.