Debra Granik je za Winter's Bone prejela nagradi za najboljši film in scenarij. Foto: EPA
Debra Granik je za Winter's Bone prejela nagradi za najboljši film in scenarij. Foto: EPA
Sundance
Winter's Bone je pripoved o pogumnem in nepopustljivem dekletu Ree Dolly, ki v težkih socialnih okoliščinah išče svojega zadrogiranega očeta in se hkrati trudi, da bi družina ostala povezana. Foto: EPA
Josh Radnor
Josh Radnor pravi, da njegov film Happythankyoumoreplease pripoveduje o ljudeh, ki rečejo cinizmu 'ne' in ljubezni 'ja'. Foto: EPA
Sundance
Danski režiser Mads Briigger prevzema nagrado za svoj dokumentarec The Red Chapel. Foto: EPA

Winter's Bone je osvojila dve nagradi, za najboljši film in za najboljši scenarij, ki sta šli v roke soscenaristke in režiserke Debre Granik. Za najboljši dokumentarec pa je žirija Sundancea izbrala film, ki leto dni spremlja vod ameriških vojakov v Afganistanu. Uvodni film sta posnela režiserja Sebastian Junger (Vihar vseh viharjev) in Tim Hetherington.

"Ta država je trenutno v zelo bolečem stanju, smo sredi dveh vojn," je ob prevzemu nagrade povedal Junger in dodal: "Če lahko naš film pomaga državi razumeti, kako naprej, smo lahko zelo počaščeni."

Že s prvencem zadel v polno
Poleg žirije je svojega favorita izbralo tudi občinstvo, ki je bilo letos navdušeno nad Happythankyoumoreplease novopečenega režiserja in igralca Josha Radnorja (med drugim ga poznamo iz humoristične serije Kako sem spoznal tvojo mamo). Njegov film pripoveduje zgodbo o šestih mladih Newyorčanih, ki se spoznavajo z življenjem, ljubeznijo in s prijateljstvom. "Mislim, da je moj film uporniški," je povedal ob prevzemu nagrade in se pri tem navezal na temo letošnjega festivala. "Pripoveduje o ljudeh, ki rečejo cinizmu 'ne' in ljubezni 'ja'."

Med dokumentarci je občinstvo nagradilo Waiting for Superman Davisa Guggenheima o razpadajočem ameriškem izobraževalnem sistemu in o tem, kako bi se lahko skrb zbujajoče stanje izboljšalo.

Nagrada za najboljšo režijo med ameriškimi filmi je šla Ericu Mendelsohnu za film 3 Backyards. Gre za tri zgodbe o treh ljudeh, poslovnežu, gospodinji in mladenki, ki se jim na neki običajen jesenski dan življenje povsem obrne. Med dokumentarnimi filmi je kot režiser slavil Leon Gast, in sicer je nagrajen za film Smash His Camera, pogled na življenje in kariero paparaca Rona Galella. Za montažo pa je nagrajena Penelope Falk za Joan Rivers - A Piece Of Work.

Najboljši mednarodni izdelki
V mednarodni sekciji je za najboljši film žirija izbrala Avstralski Animal Kingdom o roparju na begu pred skupino odpadlih detektivov. Občinstvo je za najboljši film te sekcije izbralo Contracorriente, zgodbo, ki se dogaja v neki perujski vasi, o mladem poročenem ribiču, ki je zaljubljen v slikarja.

V mednarodni kategoriji dokumentarnih filmov je žirijo najbolj prepričal danski film The Red Chapel o brezobzirnem novinarju, medtem ko je šla nagrada občinstva v tej kategoriji filmu Wasteland o brazilskem umetniku, ki upodablja portrete z uporabo materiala iz krajev, kjer portretiranci živijo.

Festival, namenjen promociji neodvisnih filmov za katerim stoji Redfordov filmski inštitut, je velikokrat odskočna deska za nizkoproračunske filme, ki brez pomoči publike in žirije Park Cityja gotovo ne bi bili enako uspešni in opaženi med uspešnicami v kinodvoranah po svetu.