Če ne danes, lahko predstavo ujamete še dvakrat v februarju in dvakrat v marcu. Foto: Rok Deželak
Če ne danes, lahko predstavo ujamete še dvakrat v februarju in dvakrat v marcu. Foto: Rok Deželak
Agatha: o kraljici kriminalk

V dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu bo ob 20.00 zaživela ljubljanska premiera drame Agatha avtorja Nebojše Popa - Tasića. Dramo, ki pod vprašaj postavlja biografsko raziskovanje in ukvarjanje z znano osebnostjo, je na oder postavil režiser Dušan Mlakar, v njej pa nastopata Barbara Vidovič (Agatha) in Gašper Jarni (Karlo Jederman).

V sivem območju med zgodbami in življenjem
Skrivnostnost, ki veje iz zgodb Christiejeve, sprva navduši vsakega novega raziskovalca njenega življenja. A Karlo Jederman, ki poskuša napisati igro o Agathi, si zastavi težje vprašanje: kdo je pisateljica v resnici. To mu odpre vrata v potovanje po življenju natančne, uspešne in marljive avtorice, ki na vsakem koraku postavlja pod vprašaj vse, kar smo o njenem življenju vedeli do zdaj. Odpira vpogled v Agathino razvejano osebnost. Njen "jaz" se prepleta s karakterji oseb iz njenih in tujih romanov, svoje življenje pa je nekajkrat dobesedno prenesla v svoje zgodbe, so o predstavi zapisali na spletni strani Cankarjevega doma.

Predstava tako pod vprašaj postavlja biografsko raziskovanje in ukvarjanje z znanimi avtoricami in avtorji, hkrati pa postavlja vprašanje, kdo pravzaprav smo.

Predstava Agatha je nastala v koprodukciji CD-ja in zavoda Talija - ustvarjalni laboratorij. Premierno je bila uprizorjena 16. decembra lani v Celjskem mladinskem centru. V Cankarjevem domu bodo ponovitve na sporedu še 25. in 27. februarja ter 30. in 31. marca.

Christiejeva velja za najbolj prodajano in prevajano avtorico vseh časov. Njene knjige so po svetu našle več kot štiri milijarde kupcev, prevedene pa so bile v več kot 100 jezikov.

Bohinj je prelep za umor
Avtorico je pot zanesla tudi v Bohinj, s svojim drugim možem ga je obiskala poleti leta 1967. Njen odgovor na vprašanje, ali bo Bohinj prizorišče za eno izmed njenih kriminalnih zgodb, je bil: "Bohinj je prelep za umor." Christiejeva je bivala v sobi 204, ki je še vedno opremljena kot v času pisateljičinega obiska.

Agatha: o kraljici kriminalk