Eden izmed najslavnejših filmov scenaristov Scarpellija in Agea je kultni vestern Dober, grd, hudoben iz leta 1966. Foto:
Eden izmed najslavnejših filmov scenaristov Scarpellija in Agea je kultni vestern Dober, grd, hudoben iz leta 1966. Foto:
Poštar
Konec 80. let je odšel dvojec Age in Scarpelli vsak svojo pot. Sredi 90. je Scarpelli napisal scenarij za Poštarja, za katerega je prejel z drugimi soscenaristi tudi nominacijo za oskarja. Film je bil nominiran še za najboljši film, režiserja in glavnega igralca (Massimo Troisi), kipec pa mu je prinesla najboljša glasba.

V 91. letu starosti je v Rimu umrl Furio Scarpelli, scenarist nekaterih največji italijanskih filmov, med drugim špageti-vesterna Dober, grd, hudoben in Poštar.
Scenarist, ki je imel dolgo težave s srcem, je v poznih 40. letih 20. stoletja osnoval, kar se je izkazalo za dolgo plodovito sodelovanje z Agenorem Incroccijem, s katerim naj bi v več kot štirih desetletjih podpisala zgodbe za več kot sto filmov. Med temi je tudi klasika vesterna Dober, grd, hudoben (The Good, the Bad and the Ugly oz. Il buono, il brutto, il cattivo), v katerem je leta 1966 nastopil legendarni Clint Eastwood. Poleg obeh scenaristov sta pri scenariju sodelovala še Luciano Vincenzoni in režiser filma Sergio Leone.
Značilen smisel za humor in nepozabni prikazi navad Italijanov so postali blagovna znamka dvojca Age & Scarpelli, hkrati pa osnova za nepozabne vloge igralcev, kot sta Marcello Mastroianni in Vittorio Gassman. Omeniti velja še Monicellijev I soliti ignoti in številne Totòjeve filme.
Tri nominacije za oskarja
V 60. letih sta bila scenarista dvakrat nominirana za oskarja za scenarij - za filma Casanova '70 in I compagni. Leta 1996 pa je Scarpelliju še eno nominacijo prinesel film Poštar (Il Postino). S scenarijem za film La terrazza sta scenarista - Agenore Incrocci je umrl leta 2005 - prejela cansko palmo za najboljši scenarij, pobrala pa sta tudi številne domače filmske nagrade.
Furia Scarpellija so preživeli žena in dva sinova, zadnjič pa se bodo od njega poslovili v petek v Rimu.