Osrednje mariborsko gledališče bo znova gostilo gledališčnike iz Slovenije in zamejstva. Foto:
Osrednje mariborsko gledališče bo znova gostilo gledališčnike iz Slovenije in zamejstva. Foto:
Festival bo odprla novogoriška predstava Kobilice ali Moj oče igra loto. Foto: SNG Nova Gorica
Saša Pavček
Igralka in dramatičarka Saša Pavček bo v Mariboru predstavljala delo Al' en al' dva. Foto: RTV SLO
Festival, ki gostuje v štajerski pretolnici, je dobil ime po utemeljitelju sodobnega slovenskega gledališča igralcu Ignaciju Borštniku.

Slavnostno odprtje festivala slovenskih gledališč je bilo v SNG-ju Maribor, pospremilo pa ga je odprtje razstave o igralki Mariji Veri. Tekmovalni program je krstila predstava Kobilice ali Moj oče igra loto ansambla SNG Nova Gorica.

Deseterica najboljših med devetdesetimi
Selektor festivala, na katerem se bo za priznanja potegovalo deset predstav petih slovenskih gledaliških hiš, je letos prvič Matej Bogataj, ki si je ogledal več kot 90 uprizoritev.

Bogataj je priznal, da je bil pri svojem izboru vnaprej posebej naklonjen največjim gledališkim produkcijam zaradi pomena srečanja kot osrednjega slovenskega gledališkega festivala, vendar pa je dodal, da nekatere niso izpolnilne njegovih pričakovanj. Med režiserji po njegovih besedah prevladujejo imena, ki jih je bilo mogoče videti na prejšnjih srečanjih, zato letošnji festival bolj pritrjuje kontinuiteti kot prelomu, opazil pa je prodor novih besedil nasproti klasiki pa tudi režijskih nadgradenj in reinterpretacij.

Močna zastopanost prestolnice
Za najuglednejšo lovoriko slovenskega gledališkega sveta se bodo potegovale po tri predstave ljubljanske Drame in mladinskega gledališča (SMG). Prva se bo predstavila s Fužinskim bluzom Skubica in Lasičeve v režiji Ivane Djilas, Boleznijo mladosti Ferdinanda Brucknerja v režiji Mateje Koležnik in predstavo Za zdaj nikjer Ane Lasič v režiji Aleksandra Popovskega. Barve SMG-ja pa bodo zastopali Ep o Gilgamešu, projekt režiserja Jerneja Lorencija, ter predstavi Fragile Tene Štivičič v režiji Matjaža Pograjca ter Ena in druga Botha Straussa v režiji Ivice Buljana.

SNG Nova Gorica bo nastopila z Alico De Cecatty, Annechino, s Kiceo v režiji Janusza Kice in uvodno predstavo tekmovalnega programa Kobilice ali Moj oče igra loto Biljane Srbljanovič v režiji Eduarda Milerja, Mestno gledališče ljubljansko s predstavo Kvartet Heinerja Muellerja v režiji Sebastijana Horvata, mariborska Drama SNG pa s Severnim sijem Draga Jančarja v režiji Mileta Koruna.

Za razvedrilo in v razmislek
V spremljevalnem programu bodo prestolnico zastopali trije projekti: Gledališče Glej bo predstavljalo Mnemosyme Iztoka Lovriča in Gregorja Strniše, KUD Pod topoli kabaret Zafrkom Borisa Kobala in Sergeja Verča, Potodom pa predstavo Saše Pavček Al' en al' dva, v režiji in izvedbi Aleša Valiča. Kabaredrama Maribor bo zabavala s Prešern kabarejem Jureta Ivanušiča in Marka Vezoviška, tržaško gledališče pa bo prikazalo Trst Moj Kras Scipie Slataperja v režiji Marka Sosiča.

Žirijo za podelitev Borštnikovega prstana sestavljajo Mojca Kreft, Bine Matoh in Tone Partljič, sicer tudi predsednik Sveta Borštnikovega srečanja. Člani strokovne žirije pa so Iva Zupančič, Majda Križaj, Petra Pogorevc, Ivan Medenica in Rok Vevar.

Kopica nagrad za vse vrste ustvarjalcev
Na zadnji dan srečanja, 25. oktobra, bodo podelili nagrado za najboljšo predstavo v celoti, nagrado za režijo, pet enakovrednih igralskih nagrad, eno za mladega igralca ali igralko, tri nagrade bodo šle v roke scenografom ali kostumografom, podelili pa bodo še nagrado Dominika Smoleta za najboljše izvirno dramsko besedilo ali prevod, dramatizacijo, jezikovno prilagoditev oz. lektorski dosežek pa tudi nagrado za inovacije in estetski preboj.