"Ko pride Lancelot v zmajevo deželo, vstopi naravnost v osrčje problema, v hišo, kjer živi lepa zmajeva izbranka Elza. Vsako leto namreč zmaj terja davek v obliki nedolžnega mladega dekleta. Lancelot bi želel dekle in deželo rešiti pred zmajevo nenasitnostjo, vendar njegova junaška nrav naleti na ne tako zelo pravljično oviro ..." Foto: SNG Nova Gorica/Foto atelje Pavšič Zavadlav
Prizor iz predstave Zmaj
"... Elza in njen oče sta namreč pomirjena in vdana v usodo, saj žrtvovanje pojmujeta kot nujen davek za mir v deželi. Junak kmalu sprevidi, da njegova naloga ni preprosto odsekati triglavemu zmaju njegove betice, temveč spametovati zaslepljeno ljudstvo." Foto: SNG Nova Gorica/Foto atelje Pavšič Zavadlav

Mustafović je do zdaj v gledališki svet prenesel več kot 50 besedil klasičnih in sodobnih avtorjev, na osnovi katerih je obravnaval različne tematike, njegovo profesionalno etiko pa je oblikovala predvsem vojna izkušnja. Zmaj velja za eno izmed najboljših del ruskega dramatika Jevgenija Švarca, tudi pesnika, filozofa, novinarja, urednika otroških časopisov, igralca in umetnika, ki se je v svojih delih upiral totalitarizmu.

Politična satira ne govori le o totalitarizmu
Umetniška vodja novogoriškega gledališča Martina Mrhar je povedala: "Zmaja je Jevgenij Švarc napisal pred sedemdesetimi leti in takrat je bila njegova kritična ost uperjena neposredno zoper stalinizem. Čeprav je svoje politično stališče odel v plašč alegorije, kakršnega omogoča žanr pravljice, je njegovo delo cenzura kmalu umaknila in šele v šestdesetih, sedemdesetih letih je znova zaživelo. Zmaj ni le politična satira o vsakovrstnih totalitarizmih, ampak govori o apatiji zaslepljenega - vendar tudi nezaslepljenega - ljudstva."

Režiser Mustafić je dodal, da je zmaj sicer "metafora za diktatorje v totalitarnih režimih. A živi tudi v danes v parlamentarnih družbah, le da si je nadel novo obleko - prepoznamo ga lahko v političnem klientelizmu, politični oligarhiji. Žal zmaja še nismo pokončali!" Poudaril je še, da svoboda prihaja iz upanja. "Upanje pa je pomemben del ljudske biti. Na upanju je zrasel humanizem, a žal tega upanja v 21. stoletju sam ne vidim več," je sklenil.

"Spremenijo se zgolj kostumi"
Dramaturginja Željka Udovičič Pleština je za gledališki list zapisala: "Lancelotu se posreči premagati zmaja, vendar revolucija ne privede do želenih sprememb. Eno oblast zamenja druga, spremenijo se zgolj kostumi in pripomočki za vladanje. /.../ Forma se je spremenila, toda vsebina je ostala ista."

In kdo bo nosil gledališke kostume?
V Zmaju nastopajo Radoš Bolčina, Gojmir Lešnjak Gojc, Kristijan Guček, Iztok Mlakar, Ana Facchini, Blaž Valič, Milan Vodopivec, Medea Novak, Jože Horvat, Arna Hadžialjevič in gostje Nejc Cijan Garlatti, Matija Rupel, Andrijana Boškoska Batič, Žiga Udir in Andrej Zalesjak.

Lektor predstave je Srečko Fišer, scenograf Dragutln Broz, kostumograf Leo Kulaš, avtorica glasbe Tamara Obrovac, koreografinja Irma Omerzo, oblikovalec svetlobe Samo Oblokar, oblikovalec zvoka Vladimir Hmeljak, oblikovalca rekvizitov in mask Branko Drekonja in Vasja Kokelj, za masko je poskrbela Ana Lazovski.

V SNG Nova Gorica je premierno zaživel Zmaj
V SNG Nova Gorica je premierno zaživel Zmaj