Osrednji dogodek Baletnih dnevov bo premiera baleta Labodje jezero na prostem v samem središču prestolnice. Foto: EPA
Osrednji dogodek Baletnih dnevov bo premiera baleta Labodje jezero na prostem v samem središču prestolnice. Foto: EPA

Letošnji Baletni dnevi so se začeli s simboličnim začetkom dnevom odprtih vrat na Prešernovem trgu, kjer so baletke in baletniki vadili za predstave, vključene v spored te plesne manifestacije.

Ko se združita Čajkovski in Prešeren
Osrednji dogodek Baletnih dnevov bo premiera baleta Labodje jezero, Ideal romantičnega baleta - tokrat...po Prešernu na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega v petek na Prešernovem trgu. Nova postavitev Labodjega jezera po koreografiji in v režiji Bojane in Jaša Otrina bo združila starodavno legendo o iskanju nedosegljive ljubezni, lepote in popolnosti s tragično življenjsko zgodbo slovenskega pesniškega velikana Franceta Prešerna.

Poleg najboljših plesalcev ljubljanskega baletnega ansambla bosta na Prešernovem trgu nastopila tudi solist Portugalskega nacionalnega baleta Tomislav Petranović in prvak Bavarskega državnega baleta Alen Bottaini, piše na spletnih straneh SNG Opere in baleta Ljubljana, ki baletne dneve tudi prireja. Premiera bo hkrati osrednji dogodek prireditve Junij 2009 v Ljubljani.

Bogat program za baletne sladokusce
Program 2. Baletnih dnevov med drugim zajema okroglo mizo na temo Odprta vprašanja o življenju po aktivni karieri baletnih plesalcev, kjer bodo sodelovali vrhunski mednarodni in slovenski umetniki ter strokovnjaki s področja baletne in plesne umetnosti. "Praznik" slovenskega baleta bo zaznamovala tudi promenadna razstava fotografij Roberta Balena, Petra Koštruna in Sama Vidica na Cankarjevi ulici, naslovljena Eleganca v gibanju.

Razstavo so organizatorji povezali še z Arabskim večerom na Gospodarskem razstavišču, v sklopu katerega se bodo z odlomki iz baletov Romeo in Julija ter Hrestač - Božična zgodba koreografa in režiserja Yourija Vamosa predstavili baletni plesalci SNG Opera in balet Ljubljana - Ana Klašnja in Lukas Zuschlag ter Ksenija Kovač in Barbara Križaj.

Ves čas baletnih dnevov bo pri hotelu Slon postavljeno srečevališče oziroma infotočka, kjer se bodo lahko mimoidoči sprostili ob skodelici kave ali čaja ter se seznanili s programom 2. Baletnih dnevov in z drugimi predstavami SNG Opere in baleta Ljubljana. Na srečevališču pri Slonu bodo potekali tudi pogovori z umetniki in okrogle mize.

A. K.