Foto:
Foto:
Je pisatelj umrl zaradi nečimrnosti?
Drama se začne in konča v preiskovalnem zaporu.

Pod vodstvom makedonskega režiserja Aleksandra Popovskega so dramo Blazinec premierno uprizorili Mario Šelih, Damjan Trbovc, David Čeh in ostali člani igralskega ansambla Slovenskega ljudskega gledališča. Dogajanje je McDonagh postavil v preiskovalni zapor v vzhodni Evropi, v katerem stražarja zaslišujeta pisatelja Katuriana, čigar glavni zločin so njegove zgodbe, zaradi katerih mora na koncu umreti.

Smrt v 400 zgodbah
V drami se preigravajo prizori iz preteklosti, zaslišanj na policiji in Katurijanovih zgodb. Vsi prizori so realistično obarvani, igralci odigrajo tudi nasilne scene, a igra ni grozljiva zaradi njih, ampak zaradi grozljivih zgodb, ki jih je napisal Katurian. Več kot 400 njegovih kratkih zgodb se konča s trpljenjem in grozovito smrtjo otrok.

Konec zaradi nečimrnosti?
Potem pa se v mestu v resnici zgodijo trije umori, ki se končajo tako kot v njegovih zgodbah. A kljub temu Katurian želi ohraniti svoj opus, ki ga ima za vrhunski umetniški dosežek, tudi avtobiografsko zgodbo, ki pisatelja z iztirjeno domišljijo in njegovega duševno motenega brata predstavi kot žrtvi nasilnih staršev.

Smeh skozi solze
Igra se začne in konča v preiskovalnem zaporu. A temačno in grozljivo tematiko, ki v središče postavlja moč literature in zlorabe v otroštvu, je McDonagh prepletel z ostrim črnim humorjem, ki gledalcem prikliče smeh na ustnice tudi v morbidnih situacijah.

Soodgovorni
Dramo je prevedla Tina Makhota, scenografka in kostumografka predstave je Angelina Atlagić, ki ji je pomagala Maja Lešnik, dramaturginja pa Tina Kosi, ki je skupaj z režiserjem prispevala tudi glasbeno opremo.

Obetaven irski dramatik
34-letni irski dramatik Martin McDonagh se je tokrat prvič izognil točni opredelitvi kraja, v katerem poteka dogajanje. Čeprav še ni v zrelih letih, pa velja za spretnega dramatika, ki je prejel že številne nagrade, med drugim tudi nagrado evening standard za najobetavnejšega dramatika. Pod njegovim imenom je mogoče najti dela Lepotna kraljica Leenana, Lobanja v Connemari, Samotni zahod, Kripelj z Inishmaana, Poročnik z Inishmora in Žalovalke z Inisheera.

Popovski že s slovenskimi izkušnjami
Popovski je pred tokratno predstavo v Celju že dvakrat režiral v Sloveniji, in sicer v Drami SNG-ja Maribor, delal pa je že tudi v Zagrebu, Beogradu in Vidmu. Pri Blazincu je izpostavil zlasti duhovitost predstave in razvijanje karakterjev. Pri tem so mu poleg že naštetih pomagali tudi ostali nastopajoči v predstavi: Igor Sancin, Jagoda, Tjaša Železnik in novi član celjskega gledališča Vladimir Vlaškalič.