Nikolaj Ciskaridze je za Bolšoj plesal 21 let in ni skrival mnenja, da bi ga do zdaj že moral voditi ... Foto: EPA
Nikolaj Ciskaridze je za Bolšoj plesal 21 let in ni skrival mnenja, da bi ga do zdaj že moral voditi ... Foto: EPA
Vodstvo gledališča Ciskaridzeja obtožuje, da je zanetil napetosti, ki so na koncu vodile do krutega napada; plesalec je, nasprotno, v napadu videl logično posledico korupcije in neenakega obravnavanja plesalcev. Foto: EPA

39-letni Ciskaridze, ki za Bolšoj pleše že od leta 1992, je pomagal razpihovati ogenj javne debate, ko je vodstvo gledališča obtožil, da so napad na umetniškega vodjo Sergeja Filina (trije možje so ga pričakali pred stanovanjem in ga polili s kislino, ki ga je skoraj oropala vida) poskušali izkoristiti za lov na čarovnice, uperjen proti njemu samemu.

Predstavnica gledališča Katerina Novikova je za ruske medije potrdila, da bo plesalec njihov krog zapustil že konec tega meseca. "Potrdim lahko, da je bil Ciskaridze včeraj obveščen, da njegova pogodba za določen čas ne bo podaljšana; izteče se 30. junija." Razlogov za tako odločitev ni navedla.

Ima odpustitev pravno podlago?
Ciskaridze se je medtem v intervjuju za televizijo NTV še v nedeljo na glas spraševal, ali ga ima Bolšoj res pravico odpustiti: "Če smo iskreni, to ni popolnoma jasno, saj sem zaposlen kot baletni umetnik. Ko sem se pridružil ansamblu, so mi dali pogodbo, in pozneje nisem podpisal ničesar, kar bi jih od nje odvezovalo."

V začetku tega leta je Bolšoj Ciskaridzeju izdal že dva opomina, ker je po januarskem napadu na Filina dajal neavtorizirane intervjuje za medije; po ruskem zakonu je več opominov lahko tudi razlog za odpustitev.

Lažna skromnost ga ne obremenjuje pretirano ...
Gruzijec se z večino gledališkega vodstva civilizirano ne more pogovarjati že več let; obenem jih tudi v medijih in na televiziji napada, češ da klasični repertoar ustanove "mažejo" z vključevanjem sodobnih tujih del v program, da je bila dolgoletna obnova speljana katastrofalno in da za vloge izbirajo samo določene ljubljenčke. Posledica te javne kritične drže je bila, tako Ciskaridze, da njegovi učenci niso dobivali vlog, da so se jim zmanjševale plače in da so zavirali njihove kariere. V svojih intervjujih je precej brez dlake na jeziku pozival, da bi bilo treba celotno vodstvo teatra odpustiti in na čelo postaviti kar njega samega.

To je sprožilo enako neprizanesljiv odziv direktorja Bolšoja, Anatolija Iksanova, ki je namignil, da je Ciskaride morda celo sodeloval pri organizaciji napada na Filina. Plesalec to seveda zanika, vztraja pa, da ga Bolšoj že dalj časa skuša izriniti iz svojih vrst.

Storilec že za zapahi
Za napad je ruska policija že aretirala plesalca Pavla Dmitričenka in še dva pomočnika, ki zdaj na izrek kazni čakajo za zapahi. Po aretaciji je aretirani zločin sicer priznal (a je trdil, da je odobril samo fizični obračun, ne pa tudi kisline), vendar so njegovi odvetniki pričevanje pozneje preklicali. Vsem tem grozi do dvanajst let zaporne kazni.

Je balerino zaviral "napačen" mentor?
Razlog za januarski napad naj bi bil konflikten delovni odnos med plesalcem in direktorjem. Dmitričenko naj bi bil jezen, ker Filin balerini Anželini Voroncovi, ki v Bolšoju - pod mentorstvom Ciskaridzeja! - pleše od leta 2009, ni pustil igrati v vodilnih vlogah. "Ne morete si misliti, kako dolgo že prosim, da bi plesala Labodje jezero, pa mi ne pustijo," je Voroncova nedavno izjavila za revijo Time; zaradi svoje "mizerne" plače je po lastnih besedah prisiljena sprejemati tudi vabila na različne nastope v tujini, ki jih sicer ne bi. Filin naj bi plesalki po njenih besedah vlogo Odette v Labodjem jezeru celo ponudil pod pogojem, da se odpove svojemu mentorju - ponudba, ki jo je iz lojalnosti zavrnila ...