Po poročilu policije naj bi Dmitričenko za napad Filina (na fotografiji) nekdanjemu zaporniku plačal 50.000 rubljev (okoli 1.250 evrov). Foto: EPA
Po poročilu policije naj bi Dmitričenko za napad Filina (na fotografiji) nekdanjemu zaporniku plačal 50.000 rubljev (okoli 1.250 evrov). Foto: EPA
Dmitričenko
Je Dmitričenko celoten napad organiziral kot "maščevanje" za odrinjenost svoje partnerice od najboljših baletnih vlog? Foto: Reuters

Sodnik je v odločitvi zapisal, da je Dmitričenko osumljen velikega zločina in da bi v primeru izpustitve na prostost lahko pobegnil.

Kolegi jamčijo zanj
Dmitričenkova odvetnica Violetta Volkova je sicer dejala, da je 155 zaposlenih v Bolšoj teatru pripravljenih plačati varščino v višini 500.000 rubljev (12.000 evrov), podpisali pa naj bi tudi pismo, v katerem se izrekajo o njegovi poštenosti in dobrem značaju.

Še vedno sicer ni jasno, kdaj se bo začelo sojenje za napad na Filina, ki je v največjem škandalu oz. tragediji ugledne ustanove utrpel poškodbe obraza in oči. Filin, ki trenutno še okreva v tujini (in zanika govorice, da se v Rusijo ne namerava več vrniti), trdi, da z Dmitričenkom nima neporavnanih računov in da do njega ne kuha zamere.

Priznal, nato preklical
Policija je Dmitričenka ter dva osumljenca, ki naj bi zločin zagrešila, aretirala marca. Po aretaciji je aretirani zločin sicer priznal (a trdil, da je odobril samo fizični obračun, ne pa tudi kisline), vendar so njegovi odvetniki pričevanje pozneje preklicali.

Razlog za januarski napad naj bi bil konflikten delovni odnos med plesalcem in direktorjem. Dmitričenko naj bi bil jezen, ker Filin balerini Anželini Voroncovi, ki v Bolšoju pleše od leta 2009, ni pustil igrati v vodilnih vlogah. "Ne morete si misliti, kako dolgo že prosim, da bi plesala Labodje jezero, pa mi ne pustijo," je Voroncova nedavno izjavila za revijo Time; zaradi svoje "mizerne" plače je po lastnih besedah prisiljena sprejemati tudi vabila na različne nastope v tujini, ki jih sicer ne bi.

Pred aretacijo je Dmitričenko nastopil v številnih pomembnih vlogah (antagonistov) v Bolšoj teatru; med drugim je plesal carja Ivana v Ivanu Groznem.