Predstavo Biblia-próba v izvedbi ansambla Teatra Horzycy v Torunju na Poljskem je režiral Jernej Lorenci.

Branko Rožman v predstavi Solo, ki je v Slovenskem mladinskem gledališču nastala po zamisli, v zasnovi in izvedbi Nine Rajić Kranjac. Foto: Aleš Horvat
Branko Rožman v predstavi Solo, ki je v Slovenskem mladinskem gledališču nastala po zamisli, v zasnovi in izvedbi Nine Rajić Kranjac. Foto: Aleš Horvat

Odločitev žirije, da podeli posebno nagrado
Na tokratnem festivalu Kontrapunkt, ki poteka v poljskem univerzitetnem mestu Szczecin sicer podeljujejo štiri glavne nagrade, med temi pa ni nagrade v glasbeni kategoriji. A se je žirija tokrat odločila podeliti še posebno nagrado za gledališko glasbo, ki je šla torej v roke Branka Rožmana.

To je že druga nagrada, ki jo je prejel na Poljskem. Prvo mu je leta 2016 na mednarodnem festivalu gledališča Kontakt v Torunju prinesla glasba v predstavi Iliada, ki jo je prav tako režiral Lorenci in je nastala v koprodukciji Cankarjevega doma, SNG-ja Drama Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Iliada je takrat prejela tudi grand prix nagrado tega festivala, kar je ustvarjalno ekipo tamkajšnjega Teatra Horzycy spodbudilo k povabilu za postavitev predstave Biblia-próba.

Prizor iz predstave Biblia-próba. Foto: Teatr Horzycy
Prizor iz predstave Biblia-próba. Foto: Teatr Horzycy

Zvrhana malha lovorik
Rožman ima kot avtor in glasbeni soustvarjalec za sabo sodelovanja s praktično vsemi slovenskimi gledališči. Za svoje delo v gledališču in tudi pri filmu je prejel številne nagrade doma in na tujem, med drugim tudi četverico Borštnikovih nagrad v letih 2012, 2013, 2014 in 2018. Predstave, ki so na aktualnih repertoarjih domačih odrov in so podpisane s skladateljevo glasbo, so Solo, Požigi, Frančišek, Pravljice našega otroštva, Škofjeloški pasijon, Mrtvec pride po ljubico, Hiša Bernarde Alba, Kdo je videl Coco in Človek v lupini.

V spomin gledališkega občinstva pa so se poleg Iliade med predstavami z njegovo glasbo zagotovo najbolj vtisnili še Ponorela lokomotiva, Nevihta, Naš razred in Svatba. Rožman pa je med drugim tudi avtor glasbe v filmu Oroslan Matjaža Ivanišina iz leta 2019.