Tadej Toš, Veronika Drolc, Srdjan Grahovac v Hlapcih .pdf. Foto: SNG Maribor
Tadej Toš, Veronika Drolc, Srdjan Grahovac v Hlapcih .pdf. Foto: SNG Maribor
Peter Boštjančič, Gojmir Lešnjak k. g., Mirjana Šajinović, Alenka Cilenšek, Ksenija Mišič, Matjaž Tribušon k. g., Krisitjan Ostanek, Aleksander Krošl  v Hlapcih
Izzivalna predstava? Foto: SNG Maribor
Tadej Toš, Veronika Drolc, Srdjan Grahovac v Hlapcih
Sodobna podoba Cankarjevih Hlapcev Foto: SNG Maribor

Režijo predstave je prevzel Samo M. Strelec, z njo pa so v gledališču želeli zaznamovati tudi 86 let od prve uprizoritve Cankarjevih Hlapcev. V predstavi na sceni, za katero je poskrbel režiser sam, so v glavnih vlogah zaigrali Matjaž Tribušon, Peter Boštjančič, Tadej Toš, Gojmir Lešnjak, Aleksander Krošl, Srdjan Grahovac, Veronika Drolc, Ksenija Mišič, Mirjana Šajinović, Alenka Cilenšek in Ivica Knez.

Za glasbo predstave je poskrbel Mitja Vrhovnik Smrekar, kostumi pa so iz delavnice Belinde Škarica.

Konformizem proti načelnosti
Dogajanje je postavljeno v obdobje po volitvah, kjer pričakujejo učitelji na zmago naprednjakov, po presenetljivi zmagi klerikalcev pa svoje prejšnje nazore zlashka priredijo novemu političnemu vrhu. Vsi pa se vendarle ne obrnejo za novimi političnimi vetrovi, saj se Jerman in njegova mati temu upreta. To vodi v spopad s predstavniki oblasti in zmanipulirano množico, zaradi česar si junaka izbereta drugo življensko pot.

Hlapci izzvali plaz kritik
Cankar je dramo Hlapci dokončal leta 1910, zaradi številnih kritik in cenzure pa nikoli ni dočakal uprizoritve. Hlapce, za katere je bil prepričan, da gre ze eno njegovih najboljših dramskih del, so prvič uprizorili maja 1919 na otvoritveni predstavi novoustanovljega poklicnega tržaškega slovenskega gledališča. Za režijo pa je poskrbel Milana Skrbinška. Istega leta je bila drama uprizorjena tudi v Zagrebu in končno tudi v ljubljanski Drami.

Igralec Aleksander Krošl, ki nastopa v vlogi Hvastje, je povedal, da se mu zdijo Hlapci.pdf izzivalna predstava, ki predstavlja po svoji intrigantnosti in pogumnih režiserjevih posegih občutenje slovenskega sveta.