Premiera predstave Tango je bila aprila 1998. Foto: SNG Maribor
Premiera predstave Tango je bila aprila 1998. Foto: SNG Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v soboto, 2. septembra 2023, ob 20. uri v Dvorani Ondine Otta Klasinca slavnostno uprizoril balet Tango.

Valentina Turcu in Edward Clug na posnetku iz leta 1998. Foto: Arhiv SNG Maribor
Valentina Turcu in Edward Clug na posnetku iz leta 1998. Foto: Arhiv SNG Maribor

Predstava, ki je omrežila občinstvo in kritike
Tango je balet z najdaljšim stažem na repertoarju SNG-ja Maribor. Edward Clug se je podpisal pod režijo in koreografijo, Valentina Turcu pa kot asistentka koreografa. Scenografija je delo Marka Japlja, kostumografija pa Lea Kulaša.

Predstava je bila premierno uprizorjena aprila 1998 in je obveljala za senzacijo, ki je navdušila tako občinstvo kot kritike.

"Predstava samo tu in tam nakazuje korake in gibe tanga, tako da atraktivni baletni elementi ustvarjajo razpoloženje, v katerem tango lahko zaživi: vzdušje brezupnosti, seksualne nelagodnosti, moške neposrednosti in gospodovalnosti, dvojne morale in vere v usodo. (...) V celoti je predstava izvrstna," je bilo mogoče pred 25 leti prebrati v eni izmed kritik predstave Tango.

Premieri so sledila gostovanja na številnih odrih doma in v tujini ter vrsta nagrad. Edward Clug in Valentina Turcu, oba takratna solista mariborskega Baleta pa sta naredila zavidljivo mednarodno koreografsko kariero.

Na odru znova nekateri člani originalne zasedbe
Clug in Turcu danes sicer ne plešeta več svojih vlog v Tangu, bo pa v slavnostni jubilejni uprizoritvi mogoče videti nekaj članov originalne zasedbe. Nastopili bodo Catarina de Meneses, Marina Krasnova, Klavdija Stanišič, Mirjana Šrot, Evgenija Koškina, Asami Nakashima, Branka Popovici, Beatrice Bartolomei, Ionut Dinita, Sergiu Moga, Tiberiu Marta, Yuya Omaki, Davide Buffone, Christopher Thompson in Tomaž Viktor Abram Golub.

Edward Clug že več kot 30 let deluje v SNG-ju Maribor, kjer je tudi umetniški direktor Baleta. Foto: EPA
Edward Clug že več kot 30 let deluje v SNG-ju Maribor, kjer je tudi umetniški direktor Baleta. Foto: EPA

V Romuniji leta 1973 rojeni Edward Clug je v Slovenijo prišel leta 1991, ko je takoj po zaključku baletnega šolanja v Cluju dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca v mariborskem gledališču. Čez leta je za svoje umetniške dosežke prejel več pomembnih mednarodnih in državnih nagrad, med drugimi nagrado Prešernovega sklada (2005) in Glazerjevo listino (2008). Leta 2017 je bil nominiran za prestižno nagrado benois de la danse za koreografijo Handman, ustvarjeno za NDT II, leta 2019 pa za nemško gledališko nagrado faust za koreografijo Patterns in 3/4, ki jo je ustvaril za Stuttgartski balet.