Novo gledališko različico sta na oder postavila Steve Tiplady in Sally Todd, poustvarila pa jo bosta igralca Vesna Kuzmič in Aleš Kranjec. Foto: Miha Fras
Novo gledališko različico sta na oder postavila Steve Tiplady in Sally Todd, poustvarila pa jo bosta igralca Vesna Kuzmič in Aleš Kranjec. Foto: Miha Fras
Ko sta bila režiser in avtor adaptacije Tiplady ter avtorica lutk in scenografije Sally Todd povabljena, da ustvarita Deklico z vžigalicami za Mini teater, sta po lastnih besedah želela z današnjega vidika raziskati pomembnost zgodbe. Foto: Miha Fras
Deklica z vžigalicami v Mini teatru

Novo gledališko različico sta na oder postavila Steve Tiplady in Sally Todd, poustvarila pa jo bosta igralca Vesna Kuzmič in Aleš Kranjec.

Srečnejši konec
Kot so zapisali v Mini Teatru, je Andersenova pravljica "prelepa in presunljiva zgodba, ki sveti na človeško krhkost in moč domišljije, ki ponuja upanje". Zapisali so, da bodo uprizorili "malo drugačno deklico z vžigalicami", saj bo poleg usode, ki ji jo je spisal veliki Andersen, doživela tudi srečnejši konec, ki ji ga bo namenilo občinstvo.

Ko sta bila režiser in avtor adaptacije Tiplady ter avtorica lutk in scenografije Sally Todd povabljena, da ustvarita Deklico z vžigalicami za Mini teater, sta po lastnih besedah želela z današnjega vidika raziskati pomembnost zgodbe.

Zgodba o upanju, obupu in ljubezni
Po njunih besedah je to zgodba o upanju, obupu in ljubezni, postavljena v hitro spreminjajoči se čas industrializacije. Neenakost in revščina otrok sta zelo razširjena, saj so mesta postala magnet za obubožano prebivalstvo vasi - to pa je po navedbah avtorjev pojav, ki ga še danes lahko opazimo v mestih po svetu, ko se ljudje preseljujejo zaradi vojn ali revščine.

Lutkar in režiser Tiplady je skupaj s Sally Todd umetniški vodja ansambla Indefinite Articles, ki je svoj prvenec predstavil leta 2013 v Royal Opera House s predstavo The Firework Maker's Daughter, ki jo je Tiplady režiral in pri njej sodeloval kot lutkar. Tiplady je zasnoval in uprizoril vse produkcije Indefinite Articles, vključno z Ostržkom, v katerem je nastopal 20 let.

Lutkovna predstava Deklica z vžigalicami je primerna za otroke, starejše od 3 let.


Vabljeni k ogledu fotoutrinkov iz predstave. Foto: Miha Fras.

Deklica z vžigalicami v Mini teatru