V predstavi Demokracija! se bodo pojavili predsednik države (Jernej Šugman), minister za notranje zadeve in pravosodje (Bojan Emeršič), finančni minister (Jurij Zrnec), ministrica za kulturo (Silva Čušin) in tajnica (gostja Barbara Ribnikar). Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
V predstavi Demokracija! se bodo pojavili predsednik države (Jernej Šugman), minister za notranje zadeve in pravosodje (Bojan Emeršič), finančni minister (Jurij Zrnec), ministrica za kulturo (Silva Čušin) in tajnica (gostja Barbara Ribnikar). Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Premiera prve slovenske uprizoritve tega dramskega besedila bo v režiji Matjaža Zupančiča uvedla novo sezono Male drame. Brodski z dramo odprte strukture, ki se dotika vladajočih sistemov v socializmu in demokraciji, po besedah režiserja izziva gledališče, a to počne nadarjeno in duhovito.

Besedilo dobro sovpada z vodilom letošnje sezone, karikaturami, ki brezkompromisno beležijo trenutek in stanje družbe. "Pisana je na način, da si lahko predstavljamo, da so bile pred tem neke vlade in da bodo zatem še druge vlade, ki se bodo enako ukvarjale s problemi, ki jih obdajajo. Na neki način zelo humoren pesimizem, kar se tiče vladajočih struktur in našega bivanja pod njihovimi vladavinami," je povedal Samobor.

Socialistični in kapitalistični sistem kot požrtiji
Z Demokracijo! je Samobora seznanila prevajalka Ana Vipotnik, v vlogi režiserja pa je takoj videl Zupančiča, saj se nekatere njegove predhodne režije ujemajo z duhom Brodskega. Režiser je povedal, da je Demokracija! silno bogata, a hkrati precej neobičajna "dramska partitura". Gre namreč za posebno zbirko dialogov, ki jih avtor prepušča ustvarjalcem predstave, da jih razvrstijo po svoje. Zanimiva je tudi struktura besedila, saj sta oba sistema, socializem in kapitalizem, skozi predjed, glavno jed in sladico, predstavljena kot obed oziroma požrtija.

"Brodski izziva teater, ga provocira, a moram reči, da to počne nadarjeno in duhovito. Čeprav se igra začne v socializmu in Brodski zelo duhovito karikira totalitarne politične vzorce v mali državici, satelitu nekdanje Sovjetske zveze, po drugi strani zelo duhovito problematizira tezo o koncu zgodovine in zmagovitem kapitalizmu. Prav na horizontu teze o koncu zgodovine se demokratična ideja izgublja in družba se sprevrača v džunglo, kjer vlada zakon močnejšega," je povedal Zupančič in ob tem citiral Brodskega: "Kjer se zgodovina konča, se začne zoologija."

Zupančiču je pri dramaturgiji pomagala Darja Dominkuš, ki meni, da gre za izjemno pronicljiv, duhovit in inteligenten tekst: "Hkrati kritičen, po svoje pa tudi grenak in bridek, predvsem zato, ker še enkrat poudari, da je demokracija iluzija." Zanimivo se ji zdi, da je Brodski, ki je sicer bolj znan kot pesnik in je doživel oba režima, leta 1991, ko je dramo napisal, pravilno detektiral vse, kar se je pozneje tudi dejansko dogajalo in se še dogaja.

Država v malem
V predstavi se bodo pojavili predsednik države (Jernej Šugman), minister za notranje zadeve in pravosodje (Bojan Emeršič), finančni minister (Jurij Zrnec), ministrica za kulturo (Silva Čušin) in tajnica (gostja Barbara Ribnikar). Scenografijo podpisuje Alen Ožbolt, kostume je zasnovala Bjanka Adžić Ursulov, kot svetovalec za gib pa je z igralci sodeloval Andres Valdes. Pomemben del predstave so tudi avtorski songi in priredba skladbe, za kar je poskrbel Jani Kovačič.

Premiera predstave v Mali drami bo drevi ob 20. uri, ponovitve pa se bodo zvrstile 26., 28. in 30. septembra ter 7., 8., 12. in 14. oktobra.