"Rdeča nit iztekajoče sezone 2014/15 je bila razvejana pot preizpraševanja in raziskovanja identitet(e) v najrazličnejših pomenskih odtenkih in v različnih zgodovinskih obdobjih, sezona 2015/16 pa bo poskušala razkriti resnico o današnjem svetu in nas samih. O novem obdobju, v katerem se nahajamo, o obdobju, ki še nima imena," so zapisali v programski knjižici Drame. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Tomaž Pandur
Vsi režiserji so pripravili videoselfije. Pandur je napovedal, da v njegovem Faustu hudič ne bo prišel sam, temveč z družino. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
SNG Drama
Program gledališke sezone 2015/2016 v Drami so razgrnili v sredo zvečer ob navzočnosti večjega dela igralskega ansambla. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Drame SNG 2015/16 bodo karikature, ki brezkompromisno zapisujejo trenutek in stanje družbe, a se jih bodo v predstavah lotili s humorjem in potovali od groteske prek črnega humorja do burleske in absurda.

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je na predstavitvi izrazil željo, da bi prihodnja sezona s humorjem odpirala boleča mesta. Dodal je še, da se določene stvari v obdobju, ki ga živimo in mu še nismo našli imena, ves čas ponavljajo. Ostajajo enaki problemi, enaka krizna žarišča. A to je svet, ki ga živimo in se zrcali tudi skozi gledališče. Njegove besede iz uvodnika k programski knjižici so na Velikem odru Drame v obliki songa podali igralci Aljaž Jovanović, Janez Škof in Tina Vrbnjak. Ona je povzela misel Ryszarda Kapuscinskega: "Človek kulturo ne le ustvarja in v njej deluje, domuje. Človek jo nosi v sebi. Človek je kultura."

Večni Faust in še šest premier na Velikem odru
Novo sezono bodo v Drami septembra v Križankah v sodelovanju s Festivalom Ljubljana uvedli s premiero Goethejevega Fausta v režiji Tomaža Pandurja. Za večer v sredo so vsi režiserji pripravili videoselfije. Pandur je napovedal, da v njegovem Faustu hudič ne bo prišel sam, temveč z družino. Po videih so igralci prebirali odlomke iz dram.

Poleg omenjene premiere Fausta bo Veliki oder prinesel še šest premier. Z Grumovo nagrado nagrajeno dramo Evropa Vinka Möderndorferja bo na oder krstno postavila mlada režiserka Renata Vidić. V videu je povedala, da besedilo govori o mladih, ki dolgo ostajajo brezposelni in so nesvobodni, ker so oropani sanj. Besedila britanskega dramatika Martina Crimpa V republiki sreče se bo lotil Sebastijan Horvat, ki je razkril, da se bo gledalec skozi družinsko zgodbo sprehodil skozi pekel, vice in nebesa.

Večkrat nagrajeni Jernej Lorenci bo režiral dramo Kralj Ubu Alfreda Jarryja. V posnetku se je Lorenci slekel do pasu in napovedal, da bo predstava o kralju Ubuju predstava o igri oblasti, moči, morda spolnosti, hkrati pa igra o tem, kako dobro je "žret in pit". In ker Ubu večkrat reče drek, tudi "hvalnica dreka". Odlomek iz kralja Ubuja je prav tako goloprs prebral igralec Jernej Šugman.

Mlada režiserka Selma Spahić bo režirala dramo Liliom Ferenca Molnarja, stari znanec Drame Eduard Miler pa bo na oder postavil kolaž najbolj smešnih dogodkov iz življenja bavarskega komika Karla Valentina. Pri dramaturgiji predstave bo sodelovala Žanina Mirčevska. Sezono na Velikem odru bo sklenila osvežena in pomlajena različica Tolstojeve Ane Karenine, ki jo bo dramatiziral in režiral Dušan Jovanović. Za ponovno uprizoritev drame so se odločili, ker bo prihodnje leto na maturitetnem seznamu.

Ter štiri premiere v Mali drami
V Mali drami se v prihodnji sezoni obetajo štiri premiere. Prva bo na sporedu Demokracija Josifa Brodskega v režiji Matjaža Zupančiča. Gre za jedko politično satiro, ki pod vprašaj postavlja koncept demokracije. Obetata se dve krstni uprizoritvi dram mlajših slovenskih dramatikov - Inventure Vesne Hauschild, ki jo bo režirala Ajda Valcl, ter Tarzana avtorja rokgre v režiji Eve Nine Lampič. Sezono Male drame bo sklenil Shakespearov Macbeth, ki ga bo režiser Igor Pison predstavil v intimnejši različici.

Še negledališki program
Tudi v naslednji sezoni ohranjajo sklop Drama akustika, ki bo v novi sezoni gostil Marka Hatlaka, Iztoka Mlakarja, Vlada Kreslina in Avtomobile. Prav tako bodo nadaljevali s projekti Nova branja, Moralno in družbeno ter Drama laboratorij, v sklopu katerega bosta prihodnjo sezono ustvarjali študentki AGRFT Sara Lucu in Nina Ramšak.