Mozaik iz 2. stoletja, ki upodablja gledališki maski tragedije in komedije, je na ogled v Kapitolskih muzejih v Rimu. Foto: Wikipedia
Mozaik iz 2. stoletja, ki upodablja gledališki maski tragedije in komedije, je na ogled v Kapitolskih muzejih v Rimu. Foto: Wikipedia

Slovensko poslanico ob tem dnevu je v verzih napisala Saša Pavček, nekdanja predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Sicer pa je pobudo, da od leta 1962 na 27. marec praznujemo svetovni dan gledališča, dal Mednarodni gledališki inštitut. So pa na ZDUS-u poskrbeli, da sta na današnji dan ljubitelje gledališča dosegli obe poslanici, četudi zgolj virtualno.

V prvih minutah današnjega dneva, na katerega je Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) tradicionalno ob začetku Tedna slovenske drame izročilo stanovska odličja, vseeno razglasili prejemnike. Jubilejni, 50. Teden slovenske drame je namreč zaradi epidemije koronavirusa predvidoma prestavljen na junij.

Most med gledališkim in siceršnjim svetom
Šahid Nadim je v začetku svoje poslanice zapisal anekdoto o tem, kako je po koncu predstave o sufijskem pesniku Bulehu Šahu starec nagovoril igralca, ki je igral glavo vlogo, in mu dejal, da je reinkarnacija Buleha Šaha, njegov avatar. To po besedah dramatika odpira nov koncept gledališča, v katerem igralec postane reinkarnacija lika, ki ga igra.

Po Nadimovih besedah lahko raziskovanje zgodb, kakršna je ta o Bulehu Šahu, postane most med gledališčniki in nepoznavalskim, vendar željnim občinstvom. "Ko nastopamo na odru, nas včasih zanese naša filozofija gledališča, naša vloga znanilca družbenih sprememb, velik del skupnosti pa pustimo za seboj. Ko se spopadamo z izzivi sodobnosti, si odrekamo možnost globoke duhovne izkušnje, ki jo gledališče lahko prinese," je presodil pakistanski dramatik.


Na spodnjem videoposnetku del mednarodne poslanice, ki ga je v slovenščino prevedla Barbara Skubic, prebere igralec Nik Škrlec.

Poziv k obnavljanju duhovne moči
V današnjem svetu moramo po Nadinovih besedah obnoviti svojo duhovno moč: "Boriti se moramo proti apatiji, letargiji, pesimizmu, pohlepu in nespoštovanju sveta, v katerem živimo, planeta, na katerem živimo. Gledališče ima vlogo, plemenito vlogo, pri spodbujanju in mobiliziranju človeštva, da bi se dvignilo iz brezna, kamor drsi. Oder, uprizoritveni prostor, lahko povzdigne v nekaj svetega."

Avtor mednarodne poslanice nadalje meni, da je čas, da znova vzpostavimo sožitje med umetnikom in občinstvom, preteklostjo in prihodnostjo. "Ustvarjanje gledališča je lahko sveto dejanje in igralci lahko zares postanejo avatarji vlog, ki jih igrajo. Gledališče ima moč, da postane svetišče, svetišče pa oder," še med drugim piše v odlomku v slovenščino prevedene poslanice.

Poklon gledališču skozi verze Saše Pavček
Saša Pavček je v svoji, v obliki pesmi napisani slovenski poslanici gledališče med drugim označila za "panj strasti, smeha in spopadov, sabljanja glasov in ščebetanja src".


Spodaj pa prisluhnite še, kaj je za Televizijo Slovenija ob tem dnevu povedal Boris Mihalj, predsednik ZDUS-a.

Boris Mihalj ob svetovnem dnevu gledališča