Eduard Miler se strinja z igralci, da gledališče potrebuje igralsko jedro, vendar dodaja, da se mora to sčasoma tudi spremeniti. Foto: SNG Drama Ljubljana
Eduard Miler se strinja z igralci, da gledališče potrebuje igralsko jedro, vendar dodaja, da se mora to sčasoma tudi spremeniti. Foto: SNG Drama Ljubljana
SSG Trst
Nekateri člani ansambla SSG Trst so v protestni izjavi opozorili na "nesprejemljive in za igralski ansambel žaljive odločitve" umetniškega koordinatorja gledališča Eduarda Milerja. Kot so med drugim zapisali, umetniški koordinator gledališča v štirih projektih "ne zna in noče" zasesti sedmih igralcev iz ansambla. Foto: MMC RTV SLO

Po Milerjevih besedah je do nestrinjanja nekaterih igralcev z njegovimi odločitvami prišlo po objavi programa za sezono 2016/17, ki ga je potrdil tudi upravni odbor gledališča. Igralci so imeli, kot pojasnjuje Miler, pogodbeno razmerje s SSG-jem Trst v preteklih sezonah in so izvedeli, da v naslednji sezoni dobijo pogodbe samo za čas, ko bodo angažirani. Sledile so obtožbe, da ne opravlja dobro svojega dela, je zapisal Miler, ki meni, da je glavni motiv medijskega napada izguba zagotovljenega angažmaja v SSG-ju Trst in s tem ekonomske varnosti.

Miler je prepričan, da so pričakovanja nekaterih igralcev, da imajo "nekakšno lastniško pravico do gledališča", neutemeljena in programsko ter umetniško sporna. Po njegovih besedah ga je pri načrtovanju nove sezone v prvi vrsti zanimala kakovost gledališke produkcije, pri čemer se ni oziral na zahteve določenih posameznikov.

"Vsi smo pogodbeni sodelavci"
Najpogostejši argument igralcev, ki zahtevajo podaljšanje po Milerjevem mnenju neupravičenih pogodb, je, da gledališče potrebuje igralsko jedro. Sam se s tem strinja, vendar dodaja, da se mora to jedro sčasoma tudi spremeniti. "Vsi, ki opravljamo umetniško delo v gledališču, smo po zakonu v državi, v kateri delujemo, pa tudi povsod drugod, pogodbeni sodelavci," je zapisal in dodal, da se umetniški program oblikuje za vsako sezono posebej. Zato angažma po njegovem mnenju ni samoumeven, temveč se pridobi na podlagi profesionalnih in umetniških sposobnosti igralcev.

Kot je še zapisal, je prejel številne pripombe nekaterih koprodukcijskih hiš, režiserjev in zunanjih sodelavcev, ki niso bili zadovoljni z delom nekaterih igralcev SSG Trst. Število angažiranih igralcev v pretekli in prihodnji sezoni je v SSG Trst nižje, poudarja. "Na našem odru so nastopili novi obrazi, novi vrhunski igralci, posebno tržaški, italijanski in slovenski," je dodal.

"Prizadevamo si še okrepiti in pomladiti igralski ansambel"
Breda Pahor z obžalovanjem opaža, da so igralci medijem poslali protestno pismo prav na dan uradne razgrnitve gledališke ponudbe za naslednjo sezono. Upravni odbor si po njenih besedah prizadeva, da bi še okrepili in pomladili igralski ansambel. Med drugim bodo vključili mladega igralca, tako se bo skupno število povečalo na osem igralcev. "Vsekakor bodo vsi pogodbeno vezani in nihče ne bo izključen," je zagotovila. Spomnila je še, da mora SSG nenehno iskati ravnovesje med italijansko in slovensko ureditvijo gledališke dejavnosti.