Lojze Slak je bil legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, mojster diatonične harmonike, avtor večine skladb in vodja skupine Ansambel Lojzeta Slaka. Foto: MMC/Jure Rejec
Lojze Slak je bil legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, mojster diatonične harmonike, avtor večine skladb in vodja skupine Ansambel Lojzeta Slaka. Foto: MMC/Jure Rejec
Tone Pavček in Lojze Slak
Najpozneje leta 2018 nameravajo v prostorih nekdanje osnovne šole v Mirni Peči urediti Slakovo in nato še Pavčkovo zbirko. Foto: BoBo

Scenarij za predstavo, ki je nastala po istoimenski knjigi Ivana Sivca, je napisal Roman Končar, režijo je prevzel Brane Kopač. Teater Šentviški, ki deluje pod okriljem društva Blaž Potočnikova čitalnica, predstavo pripravlja v sodelovanju z družino Lojzeta Slaka, v njej pa sodeluje 35 igralcev.

Prebujanje narodne zavesti z glasbo
Prikazano bo Slakovo življenje od otroških dni do velikega galakoncerta v Cankarjevem domu. Martin Bučan, ki bo nastopil v vlogi 50-letnega Slaka, je povedal, da v tej vlogi začuti, kako lepo je z igranjem na harmoniko ljudem podajati slovensko veselje, radost in s tem prebujati narodno zavest. "Zdaj ko pa igram v tej igri, pa spoznavam tudi njegove začetke in sem še bolj navdušen," pa pravi Anton Martin Robida, ki bo upodobil 16-letnega Slaka. Dodal je, da je Slaka poslušal že kot otrok in da se mu je vedno zdel zelo preprost in dober človek ter glasbenik.

Premiera predstave En godec nam gode bo na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, v Ljudskem domu Šentvid nad Ljubljano. Ponovitve bodo 18. in 25. februarja ter 4., 8. in 11. marca.


Luka Jenko
bo upodobil osemletnega Slaka, ki je s harmoniko že nekajkrat nastopil na vaških prireditvah in proslavah, v predstavi pa tokrat nastopa prvič, medtem ko bo 25-letnega glasbenika upodobil Domen Suhoveršnik. V vlogi Slavka Avsenika bo na oder stopil Janez Kajzer, Klemen Marko bo na oder stopil kot Vilko Avsenik, Urša Robida bo upodobila 20-letno Ivanko Slak, 50-letno Ivanko pa bo na odru poustvarila Majda Kajzer.

Predstava vključuje več kot deset Slakovih melodij, ki bodo izvajane v živo. Nastopajoči bodo hkrati dramski igralci, pevci in instrumentalisti. Skupaj bo odigranih 43 vlog, v sam projekt pa je vključenih več kot 50 sodelujočih.

"Slakov" gumb za desno roko
Glasbeniku in njegovemu ansamblu gre pripisati zasluge za to, da je slovenska narodno-zabavna glasba postala znana tudi v mednarodnem prostoru. V letih pred smrtjo se je Slak s svojimi nepričakovanimi potezami in koncertnimi nastopi skušal približal tudi mlajšim poslušalcem, ki za narodno-zabavno glasbo niso imeli posluha. Znan je tudi po tem, da je izpopolnil diatonično harmoniko s šestim gumbom za igranje basov in "Slakovim" gumbom za desno roko. Za svoje delo je prejel številna priznanja v Sloveniji in tujini.

Lojze Slak (1932-2011) je s svojim delom pustil neizbrisen pečat v slovenskem glasbenem prostoru. Prelomno leto v njegovi karieri je bilo 1957, ko je kot samostojni harmonikar prvič nastopil na radijski oddaji Pokaži, kaj znaš! in takoj očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo.

Na dan premiere, 8. februarja, bo odprta tudi potujoča razstava Moje plošče so moje knjige, ki jo je zasnovala družina Slak in prav tako predstavi življenje in delo Lojzeta Slaka. Razstava bo od 10. ure dalje na ogled v Domu sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano.