V predstavi igrajo Barbara Cerar, Sara Gorše, Lena Hribar, Žan Perko, Filip Samobor, Nik Škrlec, Davor Herceg (klavir), Mitja Tavčar (bobni). Foto: Peter Uhan
V predstavi igrajo Barbara Cerar, Sara Gorše, Lena Hribar, Žan Perko, Filip Samobor, Nik Škrlec, Davor Herceg (klavir), Mitja Tavčar (bobni). Foto: Peter Uhan

V besedilu Evropa se priznana hrvaška dramatičarka Ivana Sajko dotakne upora na politični, individualni in družbeni ravni. Nagrajena predstava je nastala v koprodukciji Zavoda Imaginarni in Cankarjevega doma.

Sajkova v besedilu, ki je premierno odrsko uprizoritev doživelo decembra lani prav na odru CD-ja, navdih za kritiko demokratičnega sistema črpa iz treh virov: antičnega mita o Evropi in Zevsu, Brechtove drame Mati Korajža in njeni otroci ter aktualnih tragičnih dogodkov na mejah Evropske unije.

Evropin obračun s Polkovnikom - včerajšnjim partnerjem in današnjim sovražnikom - v predstavi zaživi skozi udarne pesmi in igrivo igro petih mladih igralcev ter Barbare Cerar v naslovni vlogi. Razgaljanje Evropinega in Polkovnikovega ljubezenskega odnosa pa ne naplavi na površje zgolj krvave vojne preteklosti, ampak postavi pod vprašaj tudi njuno prihodnost, so zapisali v Cankarjevem domu.

Na 25. festivalu hrvaške drame, ki je potekal med 21. in 30. aprilom v Splitu, je bila na ogled tudi predstava ljubljanske Drame Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija.

Največ priznanj je pobral Potop po besedilu in v režiji Mirana Kurspahića v izvedbi Umetniške organizacije KUFER in Teatra & TD: tako za sodobno dramsko besedilo kot za najboljšo predstavo v celoti, glavni igralec Dean Krivaćić pa je bil nagrajen za najboljšo moško vlogo.