Boris Beja (1986) je vizualni umetnik, kipar, grafik in tudi umetnostni kritik ter kustos.

V svojem delu se izraža v različnih medijih – od risbe in fotografije, do kipa in instalacije. Diplomiral je iz grafične tehnike na ljubljanski fakulteti za naravoslovje, nato pa študij nadaljeval na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Do zdaj je bil za svoje delo večkrat nagrajen, med drugim s študentsko Prešernovo nagrado za kiparstvo (2012) in nagrado za prispevek k trajnostnemu razvoju družbe sklada za razvoj kadrov. Dvakrat si je prislužil mesto med nominiranci za nagrado OHO.

Med letoma 2014 in 2017 je bil pomočnik umetniškega vodje v Galeriji Škuc, od takrat pa je strokovni sodelavec pri pripravi kulturnih programov v Pionirskem domu.

V zadnjih letih je pripravil več samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Letošnje poletje in jesen si je bilo mogoče ogledati njegovo prostorsko instalacijo Na meji: @srcozlom, postavljena je bila v okviru razstavnega projekta Razmejitve, ki sta ga Koroška galerija likovnih umetnosti in Center sodobnih umetnosti Celje predstavila na temo meja. Kustosinja projekta je bila Andreja Hribernik.

Današnji avtoportretiranec pravi, da je bila njegova umetniška pot začrtana že od drugega razreda osnovne šole, ko je moral napisati prosti spis z naslovom Kaj bom, ko bom velik. Več v Avtoportretu.