Prvi dan festivala prinaša predstavo Odhod, ki si s črno-belo kinematografsko estetiko sposoja inserte iz filmov Michelangela Antonionija in brska po vprašanjih tujosti, absurda in šumov v komunikaciji med posameznikoma. Foto: Lutke 2016
Prvi dan festivala prinaša predstavo Odhod, ki si s črno-belo kinematografsko estetiko sposoja inserte iz filmov Michelangela Antonionija in brska po vprašanjih tujosti, absurda in šumov v komunikaciji med posameznikoma. Foto: Lutke 2016
Dogodivščine belega človeka
Priznani lutkar, politični satirik, filmar in igralec Paul Zaloom živi in deluje v Los Angelesu, a svojimi predstavami nenehno deluje po vsem svetu. Pri 19 letih se je pridružil sloviti avantgardni skupini Bread and Puppet Theatre. V Ljubljani se bo predstavil z Dogodivščinami belega človeka. Foto: Lutke 2016
Prostor v glavi
V ulični inštalaciji Prostor v glavi modeli ogromnih glav postanejo svojevrstne čelade - vsaka glava, ki bi ji lahko rekli tudi hiša, ponuja svojo zgodbo. Foto: Lutke 2016
Duh lutkovne preteklosti
V festivalsko dogajanje spadajo tudi dejavnosti v sklopu evropskega projekta Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva/All Strings Attached: The Pioneers of European Puppetry Behind the Scenes: lutkovne predstave, povezane z lutkovno preteklostjo (Duh lutkovne preteklosti španske skupineEtcétera, Doktor Faust Lutkovnega gledališča Ljubljana in Od 3 do 93, veličastna stvaritev Teatra dei Piccoli iz Italije, strokovne in otroške delavnice, različne predstavitve in predavanja ter vodeni ogledi Lutkovnega muzeja. 10. septembra bo v Galeriji Kresija tudi odprtje razstave Pionirji evropskega lutkarstva. Po koncu bo celoten sklop muzejskih dogodkov odpotoval tudi na Hrvaško (Osijek), v Španijo (Granada) in Italijo (Čedad). Foto: Lutke 2016
Moja srnica in moj zajči
Kratka predstava Moja srnica in moj zajči se dogaja na površini mize - z glasbo, a brez besed. Gre za zgodbo, v kateri se ljubezenski pari združujejo in razhajajo v slogu baleta "manipuliranih predmetov". Foto: Lutke 2016
Dogodivščine Alvina Sputnika: Raziskovalec morskih globin
Avtor predstave Dogodivščine Alvina Sputnika: Raziskovalec morskih globin je Tim Watts, režiser, igralec, producent, improvizator in animator, ki je eden od članov skupine The Last Great Hunt iz Pertha. ZA dotično predstavo, ki jo je ustvaril leta 2009, je prejel več nagrad. Foto: Lutke 2016
Bowrain
Festivalsko dogajanje bo na prvi dan z glasbo oplemenitil slovenski pianist Tine Grgurevič, ki ustvarja pod imenom Bowrain. Na koncertu minimalistične džezovske elektronike, se mu bo kot gost na električni harfi pridružil portugalski glasbenik Eduardo Raon. Grgurevič pa je med drugim tudi avtor glasbe prostorske instalacije V zavetrju časa, ki je del programa festivala Lutke 2016. Večmedijska postavitev gibljivih podob, objektov, glasbe, svetlobe in performansa V zavetrju časa slovenskih vizualnih umetnic Mete Grgurevič in Urše Vidic se dogaja v Tunelu. Foto: Lutke 2016

Mednarodni festival Lutke v slovenski kulturni prostor vsaki dve leti prinese mednarodno produkcijo lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča. Ob tem gre za prerez mnogoterih lutkovnih videnj in iskanj, kjer materija z magijo animacije dobiva neslutene priložnosti.


Preberite tudi:

Kako restavriramo lutke


Mejne oblike lutkovne umetnosti

Glavnina predstav je namenjena odraslim, nekaj pa jih je namenjenih tudi otrokom. Poleg češkega Naivní divadlo Liberec (Češka leži ob morju), belgijskega Tuning People & Kinderenvandevilla (Leeghoofd) in Tof Théâtre (V delavnici) otroški program sestavljajo predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana (Misija X, Medved in mali ter Lučka, grah in pero) in Lutkovnega gledališča Maribor (Mali modri in mali rumeni).

Vodilo izbora so vsebinsko in uprizoritveno izzivalne ter navdihujoče lutkovne predstave mednarodnih razsežnosti, raznovrstnost njihovih uprizoritvenih izrazov pa neredko sega drzno daleč onkraj našega dojemanja tega žanra. Na ta način festival tudi potrjuje neskončne izrazne razsežnosti umetnosti, ki ji je posvečen.

Očarljive iluzije in razburljiva presenečenja
S predstavo Odhod, v kateri se prepletajo prvine cirkusa, magije, plesa in vizualnih umetnosti, se bo v Stari mestni elektrarni predstavil finski vizualni umetnik in čarovnik Kalle Nio, ki velja za enega od znanilcev najsodobnejših smernic v razvoju vizualne gledališke umetnosti. V Odhodu sledimo odtujenemu paru, ki tava v svetu sanj in iluzij - občutja so izražena skozi gib njunih teles in animacijo tkanine oziroma prostora.

Natančen spored festivala Lutke 2016 si lahko pogledate tukaj.


Kolektivne zablode sedanjosti in preteklosti

Ena najbolj perspektivnih mladih norveških lutkovnih ustvarjalk Yngvild Aspeli in francoska skupina Plexus Polaire sta ustvarila pretresljivo predstavo, polno ognja, norosti, nemira in ljubezni, naslovljeno Pepel. Navdihnil jo je roman Preden zgorim, ki temelji na resničnih dogodkih, norveškega pisatelja Gaute Heivollija o uničujoči moči, ki prevzame človeka in ga lahko spelje v globino norosti.

Nizozemska skupina Hotel Modern se loteva refleksije pomembnih družbenozgodovinskih tem. Tako predstava Taborišče z ogromno maketo koncentracijskega taborišča Auschwitz in lutkami jetnikov in njihovih rabljev stremi k rekonstrukciji zgodovinske resničnosti. Občinstvo je pri tej predstavi priča zgodbi o deportacijah, razosebljanju, poniževanju, mučenju in ubijanju - največjemu množičnemu poboju sodobnega sveta.

Za ameriškega lutkarja, satirika, filmarja in igralca Paula Zalooma, nekdanjega člana slovite avantgardne skupine Bread and Puppet Theatre, velja, da kraljuje v žanru aktualne politične satire. Njegove Dogodivščine belega moža so hiperaktiven, vizualno bogat spektakel, v katerem njihov avtor z igračami, avtomobilčki, punčkami, porcelanastimi figuricami in neuporabnimi predmeti prikaže ponarejeno zgodovino belega človeka. Gre za komedijo o tem, kako je beli človek odšel na zemljo, da bi jo civiliziral, ta predstava pa bo tudi sklepna uprizoritev festivala.

Nasilje, spolnost, sovraštvo, poželenje in strah
Plastični junaki enega najbolj priljubljenih izraelskih lutkarjev Ariela Dorona so prav tako satirični komentar na aktualna družbena in politična vprašanja. Nasilje, spolnost, sovraštvo, poželenje in strah bodo pred nami zaživeli z uporabo "naivnih" otroških plastičnih figuric, ki predstavljajo vojake, orožje in vojno. Ob tem ne manjkajo niti pametni telefoni, tablice in video ...

V miniaturnem vodvilu Moja srnica in moj zajči francoske skupine AÏE AÏE AÏE bodo nežno, zabavno in trpko bodo orisali romantični odnos zaljubljenega para.

Z lutkovno miniaturko Milje pa bo nastopil tudi francoski lutkovni ustvarjalec mlajše generacije Renaud Herbin (TJP Centre Dramatique National D’Alsace), ki celostno raziskuje polje lutkovne umetnosti v odnosu do umetnosti telesa in giba. V ogromnem kovinskem cilindru, iz katerega je tako rekoč nemogoče pobegniti, se znajde človek, natančneje 43-kilogramska lutka. V maniri absurdnih in grotesknih zgodb Samuela Becketta upodablja posameznikovo stisko, ki je zabavna in obenem metafizična ter izriše prostor mentalne in fizične utesnjenosti.

Šest izvajalcev spretno preigrava 25 različnih likov zgodbe Mega milijon: uničenje Lemuela Piktina režiserja mlajše generacija Mirka Raajasa in estonskega lutkovnega gledališča NUKU. Predstavo je navdihnil satirični roman ameriškega pisatelja Nathanaela Westa.

Z animacijo ob strašljivih zvočnih učinkih bosta akterja danske skupine Sofie Krog občinstvo popeljala skozi skrivnostne zgodbe temačnih soban Hiše - srhljivo smešnega lutkovnega komičnega trilerja za odrasle.

Ko varno okolje naenkrat postane sovražno
En kovček na osebo je 15-minutna predstava za enega gledalca, ki kuka v miniaturni svet v notranjosti kovčka, ki so jo ustvarili finski ustvarjalci Nordic Puppet Ambassadors in jo je navdahnila zgodba Ane Frank. Gre za avanturo o ljudeh, ki so se odpravili na pot ne po svoji volji in brez vedenja, kako se bo pot končala.

Poetična avtorska iluzionistična predstava Mešam zrak francoske ustvarjalke Magali Rousseau (Compagnie L’Insolite Mécanique), kjer s pomočjo pare, pedal in različnih ročic oživijo nenavadni predmeti in jekleni stvori, deluje kot sanjska impresija.

S samostojno mikroepsko lutkovno predstavo Dogodivščine Alvina Sputnika: Raziskovalec morskih globin se bo predstavil avstralski ustvarjalec Tima Wattsa (The Last Great Hunt), ki s pomočjo tehnologije in multimedije izriše ganljivo zgodbo o neskončni ljubezni, izgubi, upanju in koncu sveta.

Polno dogajanja v praznih glavah
Projekt Azil nizozemske skupine Babok je zasnovan kot poseg v javni prostor in bo naključne mimoidoče Krekovega trga povabil v svojevrsten absurd vizualnega in interaktivnega gledališča, kjer bodo zaprašeni in pozabljeni kuhinjski pripomočki dobili drugo vsebino oz. drugo življenje. Mimoidoči bodo lahko našli tudi idealen trenutek in prostor za koncentracijo in intimnost znotraj Praznih glav Electric Circusa iz Nizozemske. Ulična inštalacija drobnih, kratkih, resničnih, življenjskih zgodb, ki nas za hip vrnejo k našim izvirnim mislim.

V petih dneh - od 9. do 13. septembra - se bo tako na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana, v Stari mestni elektrarni, na Ljubljanskem gradu, v Galeriji Kresija in Kinodvoru zvrstilo več kot 25 predstav iz 14 držav - ZDA, Avstralija, Francija, Nizozemska, Belgija, Izrael, Norveška, Danska, Češka, Italija, Španija, Estonija in Slovenija.

Lutkovna umetnost v sodobni luči
Lutkovna umetnost v sodobni luči