Z udarno predstavo skupine En KnapGroup se začenja letošnji Pajek. Foto: Španski borci
Z udarno predstavo skupine En KnapGroup se začenja letošnji Pajek. Foto: Španski borci
Manifestacija Pajek v Ljubljani

Obiskovalcem se obeta pester nabor plesnih predstav, performansov, glasbenih dogodkov in zabav. Dvodnevni celovečerni dogodek, namenjen ljubiteljem umetnosti, ustvarja mednarodna skupina umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Francije, Belgije, Avstrije, Nizozemske, Madžarske, Brazilije in Velike Britanije.

Skupni prostor druženja, brez ostre delitve med ustvarjalci in gledalci in brez strogih časovnih zamejitev, bo namenjen ponovni vzpostavitvi prostora skupnega v času, ko se je treba za prvine skupnosti in solidarnosti boriti z vsemi sredstvi, ki so (še) na voljo, so zapisali organizatorji.

Prvi dan festivala
Začetek bo udaren: skupina EnKnapGroup se bo predstavila s koreografijo Rosane Hribar in Gregorja Luštka in madžarskega koreografa Csaba Molnárja. Predstava '68 se ozira v revolucionarno leto 1968 s svetovnim stopnjevanjem družbenih konfliktov ter uporom proti kapitalistom, birokratskim elitam, politični represiji in vojski.

Prvič se bosta v Ljubljani predstavila tudi predstavnika mlajše generacije ustvarjalcev, oba diplomanta nizozemske SNDO, avstrijska koreografinja Florentina Holzinger, dobitnica Prix Jardin d’Europe 2012, in brazilski koreograf, izbranec plesne mreže Aerowaves 2013, Fernando Belfiore. Danes se bo predstavila še skupina Loge 22 s performansom Konkretheit.

Jutri se bosta najprej predstavili vse bolj uveljavljeni slovenski avtorici in izvajalki, Leja Jurišić in Teja Reba, hrvaški sodobni ples pa bosta v nagrajeni predstavi vnovič zastopala priznani dramaturg Saša Božić in plesalka Petra Hrašćanec, sočasno pa bodo potekali še različni performansi.

Najprej se bo v »gorski pravljici« prvič na Pajku predstavil Matic Bobnar, nato bo s svojim koncertom praznoval Uroš Kaurin, ki mu bo sledil odlični britanski performer Benjamin Sebastian, sodirektor londonskega performance spacea.

Festival Pajek Ljubljana je prvi v nizu šestih
Festival Pajek, Spider Expand! Ljubljana je prvi izmed šestih mednarodnih festivalov Pajek. Letos in prihodnje leto bodo poleg Ljubljane vključevali še festivale v Zagrebu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Lyonu.

Manifestacija Pajek v Ljubljani