Produkcijo bodo predstavili 21. februarja v Kijevu, nato pa še v Mikolajivu, ki je največje mestno središče pod nadzorom ukrajinskih sil v bližini bojne črte v regiji Herson.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gledališče vodi ustanovitelj in umetniški vodja Alex Borovenski, ki pravi: "Če govorimo o vojni skozi umetnost, se bo ta rana lahko zacelila veliko hitreje. Ne bomo imeli brazgotin. Te travme ne bomo nosili skozi več generacij."

Izkusiti travmo na "netravmatičen način"
Gledališče je ljudem omogočilo izkusiti travmo na "netravmatičen način," je za Reuters dodal Borovenski, čigar skupina nastopa v angleščini. "Zelo terapevtsko je govoriti o vojaških stvareh v obliki umetnosti."

Sorodna novica Jurij Andruhovič: "Smo čisto taki kot drugi ljudje na tem svetu in nočemo vojne."

Gledališče je v kleti pod štirinadstropno stavbo, ki je bilo zatočišče med drugo svetovno vojno, zdaj pa je "umetniško zatočišče". V prvih dneh ruske invazije je po pisanju Reutersa tam živelo 40 ljudi in sedem mačk, nekateri med njimi pa so bili igralci, ki so vadili za Knjigo siren.

"Ne potrebujete glasbene spremljave. Samo odprete okno in slišite sirene in to je vaša glasba," je dejal Borovenski.

Sorodna novica Združeni narodi s sateliti opazujejo škodo, ki se z vojno povzroča ukrajinski kulturi

Borovenski je gledališče ustanovil leta 2014, pripravlja pa predstave, izključno v angleščini. "Čeprav obstaja želja po gledališču v ukrajinščini kot izrazu nacionalne identitete," je dejal, "lahko angleščina svetu posreduje sporočilo, da v Ukrajini ne gre le za vojno."

Decembra je gledališče gostilo svojo prvo mednarodno predstavo od začetka spopadov. Igralka Kristin Milward je odigrala angleško različico igre Pussycat in Memory of Darkness (Mučke v spomin temi) ukrajinske dramaturginje Nede Neždane, ki temelji na resnični zgodbi ženske iz Donbasa. Milward je igro prvič uprizorila avgusta lani v londonskem gledališču Finborough. Povedala je, da skoznjo lahko vsi, ne glede na to, ali so Ukrajinci ali ne, razumejo globino trpljenja.

Borovenski je dejal, da je obisk Milward "primer mednarodne gledališke podpore in solidarnosti", za katero upa, da jo bo utrdil prvi ukrajinski fringe gledališki festival. Pripravljajo ga konec avgusta in septembra, in bo zaznamoval dan neodvisnosti Ukrajine 24. avgusta, še poroča Reuters.