O vzponov in padcev polnem življenju Borisa Cavazze smo ogromno lahko izvedeli v lanski biografiji izpod peresa Vesne Milek. Foto: BoBo
O vzponov in padcev polnem življenju Borisa Cavazze smo ogromno lahko izvedeli v lanski biografiji izpod peresa Vesne Milek. Foto: BoBo
Medtem ko ravno v teh dneh na odru SNG Drame Ljubljana igrajo Gospodo Glembajeve v režiji Ivice Buljana (Ignjata Glembaja igra Ivo Ban), je predstavo po isti predlogi za gledališče Atelje 212 režiral Jagoš Marković. Foto: Gledališče Atelje 212

Slovenski igralski starosta bo nagrajen za svojo vlogo v predstavi Gospoda Glembajevi v produkciji beograjskega Ateljeja 212, ki je bila lani na ogled v Mostarju.

Cavazza bo nagrado za "najboljši umetniški dosežek" prejel na drevišnjem odprtju festivala Mostarsko proljeće 2012, ki bo letos potekal štirinajstič. Kot so pojasnili prireditelji, je znani slovenski umetnik v drami Miroslava Krleže "briljantno odigral vlogo Ignjata Glembaja".

Poleg kristalne matice bodo podelili tudi zlato listino maestra Vjekoslava Šuteja, posvečeno v spomin na dolgoletnega umetniškega ravnatelja mostarskega pomladanskega festivala. Pred začetkom festivala bodo odprli tudi Park Nobelovih nagrajencev in v njem odkrili spomenika književniku Ivu Andriću in kemiku Vladimirju Prelogu.

Mesec in pol kulturnega rajanja
Na letošnji 45-dnevni manifestaciji, ki bo potekala v Hrvaškem domu Hercega Stjepana Kosače do 1. junija, bodo nastopili številni izvajalci iz Hrvaške, tako gledališča, književniki, slikarji kot tudi glasbeniki. Poleg tega bodo nastopili tudi krakovski filharmoniki, Edin Karamazov, godalni kvartet iz Ankare, plesna skupina Step Africa iz ZDA in drugi.

Za večjo prepoznavnost hrvaške skupnosti v BiH
Cilj manifestacije je razširjanje kulturnih različnosti, negovanje tradicije in identitet hrvaškega naroda v BiH, so zapisali prireditelji festivala. Kot piše zagrebški časopis Vjesnik, so zaradi bogatega programa postali kulturna blagovna znamka in ena izmed najpomembnejših manifestacij v regiji.