Replika notranjosti Tutankamonove grobnice (na razstavi v Nemčiji leta 2009). Foto: Reuters
Replika notranjosti Tutankamonove grobnice (na razstavi v Nemčiji leta 2009). Foto: Reuters
Reeves je svojo teorijo pojasnil v 50 strani dolgem eseju, ki je bil objavljen pod okriljem Projekta kraljevih grobnic v Amarni. Nekdanji kurator British Museuma in Metropolitanskega muzeja v New Yorku je danes profesor na Univerzi Arizona. Foto: Reuters
Nefreteta
Nefreteta je bila spremljevalka faraona Amenhotepa, Tutankamonovega očeta. Umrla je okoli leta 1330 pr. n. št., njenih ostankov pa arheologi nikoli niso našli. Foto: Reuters

Del strokovne javnosti je lani navdušeno pograbil teorijo, da je bilo poslednje počivališče slavne staroegipčanske kraljice skrito pred našimi očmi: za majhnimi vrati v Tutankamonovi grobnici v Dolini kraljev. Seveda ne manjka takih - in med njimi je vodilni egiptovski arheolog Zahi Havas -, ki navdušence mirijo, češ da je za kaj takega "zelo malo" dokazov.

90-odstotna gotovost
A zdi se, da novo odkritje priliva olje na ogenj navdušenja: minister za antikvitete Mamdouh El Damati je danes na tiskovni konferenci potrdil, da so prvi izsledki radarskega skeniranja grobnice faraona Tutankamona s približno 90-odstotno gotovostjo pokazali, da se za zidom doslej znane kraljeve grobnice skrivata vsaj še dve zazidani sobi, poroča CNN.

Britanski arheolog Nicolas Reeves je že avgusta lani opozarjal na svojo teorijo, da za steno gotovo nekaj je - in po njegovem mnenju bi bila to lahko prav grobnica kraljice Nefretete.

Tloris Tutankamonove grobnice pri arheologih že nekaj časa sproža pereča vprašanja, predvsem jih bega, zakaj je njegova grobnica manjša od grobnic drugih kraljev. Reeves meni, da več podrobnosti oblike grobnica nakazuje, da je bila zasnovana kot grobnica za kraljico, in ne za kralja, a so ji ob prezgodnji smrti mladega kralja - dočakal je le 19 let - spremenili namembnost. "Če se motim, se motim. Toda če imam prav, potem to spremeni vse. Svet bo postal veliko zanimivejši kraj, vsaj za egiptologe," meni arheolog.

Ničesar ne bodo prenagljeno razbijali
Radarski posnetki so v skritih prostorih zaznali tako kovine kot tudi organske materiale, je sporočil El Damati. Strokovnjaki bodo konec tega meseca opravili še eno testiranje, ki naj bi jim pomagalo ugotoviti velikost sob in debelino njunih zidov. Zelene luči za dejansko kopanje in prebijanje zidov ne bodo prižgali, dokler ne bodo prepričani, da tam res nekaj je.

El Damati osebno je že od nekdaj skeptičen do teorije, da naj bi v skrivni sobi ležala Nefreteta. Verjame, da je tam ženska modre krvi, a ne žena Tutankamonovega očeta.

Konca kraljičine zgodbe ne poznamo
Zgodovina priča, da je kraljica Nefreteta Egiptu - seveda ob svojem možu, faraonu Amenhotepu IV. - vladala 12 let. Nato se za njo izgubi vsaka sled. Nekateri egiptologi verjamejo, da je postala koregentka pod drugim imenom, drugi pa, da je preprosto umrla.

Tutankamonovo grobnico so arheologi odkrili leta 1922. Sicer gre za zgodovinsko nerelevantnega vladarja, a ker je najbogatejša neoskrunjena grobnica, kar so jih kdaj našli, je bila seveda zakladnica informacij za egiptologe. Med teorijami, kdo bi še lahko bil pokopan v "stranski" sobi, se pojavljajo imena Kie, ki naj bi bila Tutankamonova mati, in nekaterih drugih družinskih članov.