John Malkovich pravi, da se je z Unterwegerjem srečal že prek raznih avstrijskih in nemških pogovornih oddaj in ne glede na to, da ni razumel niti besede, je čutil, da laže. Foto: Reuters
John Malkovich pravi, da se je z Unterwegerjem srečal že prek raznih avstrijskih in nemških pogovornih oddaj in ne glede na to, da ni razumel niti besede, je čutil, da laže. Foto: Reuters
Unterweger se je rodil leta 1952 mami prostitutki, ki ga je prepustila v oskrbi alkoholičnega dedka, ki je bil po Unterwegerjevih besedah nasilen. Že pri 16 letih je bil Unterweger prvič obsojen zaradi napada na prostitutko.

Gre za glasbeno-gledališki projekt o življenju Jacka Unterwegerja s podnaslovom Confession of a serial killer (Izpovedi serijskega morilca), ki je nastal po zamisli avstrijskega režiserja in avtorja Michaela Sturmingerja ter dirigenta Martina Haselböcka. Predstava bo na ogled vse do 5. julija; Malkovich pa v njej oživlja zgodbo enega izmed najhujših morilcev v zgodovini.

Med glasbo in igro
Zgodba je zasnovana kot fiktivna avtobiografija Jacka Unterwegerja, v kateri naj bi ta prvič izpovedal vso resnico o svojem življenju serijskega morilca. "Zame je bil Jack Unterweger lik, s katerim sem se srečal ob gledanju avstrijskih in nemških pogovornih oddaj, in čeprav nisem razumel niti besede, sem vedel, da laže," je povedal Malkovich. "Seveda ne igram Unterwegerja, ampak lik v neki fiktivni predstavi," je še poudaril.

Poleg Malkovicha v predstavi nastopajo sopranistki Laura Aikin in Aleksandra Zamojska ter orkester Dunajske akademije, ki skozi glasbo Vivaldija, Haydna, Mozarta in Webra gledalcem približujejo glavni temi predstave: ljubezen in nasilje.

Velika laž nepoboljšljivega morilca
Primer serijskega morilca Jacka oziroma Johanna Unterwegerja je močno pretresel avstrijsko družbo. Prvič so mu zaradi umora sodili leta 1974, leta 1990 pa je bil izpuščen v okviru kampanje, ki so jo organizirali politiki in intelektualci, ki so Unterwegerja želeli prikazati kot primer rehabilitiranega morilca. Po izpustu je delal kot novinar, že v nekaj mesecih pa je znova začel ubijati. Unterweger se je 29. junija 1994 obesil v zaporu v Gradcu, potem ko je bil obsojen za umor devetih prostitutk.