Na Prešernovem trgu te dni ob večerih potekajo vaje baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Na Prešernovem trgu te dni ob večerih potekajo vaje baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Na Prešernovem trgu bo mogoče videti tudi predstavo Comfort Zone Kjare Starič, ki je mlada avtorica, plesalka in koreografinja, ki se je šolala v Ljubljani, pozneje se je posvetila pridobivanju znanja sodobnih plesnih tehnik, moderni balet pa je postal bit njenega plesnega izražanja. Foto: MMC RTV SLO

Če se boste te dni ob večerih sprehajali po središču Ljubljane in ob tem prečkali Prešernov trg, vam vaje baletnikov skoraj gotovo ne bodo ušle. Pripravljajo se namreč na večerne predstave na prostem, ki se imajo zgoditi v okviru prireditev Junij 2010. V zvečer petek bodo na Gala koncertu baletnikov SNG Opera in balet Ljubljana uprizorili nekaj odlomkov iz najprepoznavnejših baletnih predstav, na glasbo od Bacha do Michaela Jacksona. Še prej pa se bodo z razstavo v Španskih borcih poklonili lani umrli nemški plesalki, koreografinji in pedagoginji Pini Bausch.

Romeo kot Prešeren
Na sporedu bo tudi letos Labodje jezero, ideal romantičnega baleta - tokrat ... po Prešernu, ki smo ga lahko videli že lani. Labodje jezero je sicer železen repertoar svetovnih baletnih odrov, ne glede na to pa koreografom tudi danes predstavlja velik izziv. Bojana in Jaš Otrin sta starodavno legendo o iskanju nedosegljive ljubezni, lepote in popolnosti predelala in jo nadgradila ter prepletla z utrinki iz življenja slovenskega pesniškega velikana Franceta Prešerna.

Izhodišče je bila predvsem njegova nedosegljiva ljubezen do Primčeve Julije, pesnikove muze. Dotakne se tudi izgube pesnikovega najboljšega prijatelja Matije Čopa, burnega in napornega razmerja z Ano Jelovškovo, materjo njegovih treh otrok, predvsem pa bolečega vdajanja alkoholu in malodušju, ki sta pesnika na koncu pahnila v prezgodnjo smrt.

Urbnanost, udobnost in ...
Videti bo mogoče tudi Urbanobalet iz cikla Mladih koreografov, Comfort Zone, ki ponuja razmišljanje koreografinje Kjare Starič o vedenjskem stanju, t. i. območju udobja, stanju duha, ki nas onemogoča pri izbiri drznejšega in s tem zanimivejšega načina življenja ter Neverland ing v koreografiji Sanje Nešković Peršin, sicer članice in solistke ljubljanskega baletnega ansambla. Za svojo koreografijo je našla navdih v mislih znamenitega francoskega filozofa Jeana Baudrillarda. Ljubljanskemu občinstvu pa se bodo s predstavo Grk Zorba Mikisa Theodorakisa predstavili tudi mariborski baletniki.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij z vaje: