Prizorišče predstave spominja na pristanišče, vsak element je metaforično predstavljen s predmeti, povezanimi s pošiljanjem, skladiščenjem, porabo in svetovnim trgom. Foto: Climate of Change
Prizorišče predstave spominja na pristanišče, vsak element je metaforično predstavljen s predmeti, povezanimi s pošiljanjem, skladiščenjem, porabo in svetovnim trgom. Foto: Climate of Change

V Novi Gorici bo 6. in 7. avgusta gostoval cirkuški spektakel Climate of Change – sodobni cirkus, ki uprizarja povezavo med podnebnimi spremembami in migracijami. Izvedli bodo dve predstavi, edini v Sloveniji, pozneje pa se s predstavo selijo še v osem drugih evropskih držav.

Dogodek soorganizira Platforma SLOGA v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica v okviru projekta Evropska prestolnica kulture – GO! 2025.

"Ne moremo zanemariti dejstev, da podnebne spremembe vplivajo na vse skupnosti in prisilijo številne, predvsem najranljivejše, da zapustijo svoje domove, mesta ali države," je pojasnila Mateja Skrt iz Platforme SLOGA, mreže nevladnih organizacij za razvoj, humanitarno pomoč in globalno učenje, ki je ena izmed 16 partneric vseevropskega projekta Climate of Change.

"Naredili smo najmanj pet osnutkov predstave, cele mesece smo veliko spreminjali," je o ustvarjalnem procesu povedal Achille Zoni. Foto: Nikolay Stoykov
Mestna občina je ponudila gostoljubje cirkuški predstavi na Trgu Edvarda Kardelja pred občinsko stavbo. Foto: Mateja Pelikan
Mestna občina je ponudila gostoljubje cirkuški predstavi na Trgu Edvarda Kardelja pred občinsko stavbo. Foto: Mateja Pelikan

Včasih denar ni odgovor
"Podnebne spremembe in z njimi povezane podnebne migracije niso preprost problem. So kompleksna mreža problemov, ki jih ni mogoče rešiti z eno samo preprosto akcijo,"
je na tiskovni konferenci pred gostovanjem komentiral eden od nastopajočih v predstavi, Achille Zoni. "V naši predstavi nastopa igralec, ki predstavlja nekoga, ki živi v bogati državi in misli, da je vse težave mogoče rešiti z denarjem. Toda rešitev ni v denarju, posledice podnebnih sprememb lahko rešimo samo s sodelovanjem."

V času gostovanja cirkusa Climate of Change bo v Novi Gorici potekal tudi spremljevalni program. Že danes bodo umetniki organizirali delavnico grafitiranja z mahom. Delavnica se začne ob 18. uri, število udeležencev je omejeno, zato se je na delavnico treba prijaviti.

Turneja #ClimateofChange želi spremeniti mnenje mladih Evropejcev, zato bo frizerka obiskovalcem ponudila ne le spremembo pričeske, temveč tudi "spremembo miselnosti". Striženje bo na voljo 6. in 7. avgusta od 9.00 do 12.00 ter od 18.00 do 20.00, naročanje pa ni potrebno.

Predstava svojo zgodbo pripoveduje
Predstava svojo zgodbo pripoveduje "s pomočjo podob v kolektivni zavesti" in z uporabo paradoksov, absurda ter ekscesov. Foto: Climate of Change

MagdaClan je sodobna italijanska cirkuška skupina, v kateri so vsi člani in članice mlajši od 35 let. Njihova predstava se dogaja na prostem in prinaša dramatičen prikaz globalnih procesov. Poplave, tajanje arktičnega permafrosta, širjenje puščave in požari ogrožajo življenje skupnosti po vsem planetu. Predstava kot interpretacija resničnih zgodb na temo podnebnih sprememb in podnebnih migracij je hkrati scenska igra in presunljiv spektakel človeške drame, v kateri so podnebni priseljenci predstavljeni kot prebivalci nekraja.

Prizorišče predstave spominja na pristanišče, vsak element je metaforično predstavljen s predmeti, povezanimi s pošiljanjem, skladiščenjem, porabo in svetovnim trgom.