Uprizoritev, ki je premiero doživela maja leta 2017, vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Foto: Jaka Varmuž/LGL
Uprizoritev, ki je premiero doživela maja leta 2017, vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Foto: Jaka Varmuž/LGL

Žirija je za igralsko stvaritev nagradila Asjo Kahrimanović Babnik, predstavi pa so podelili tudi nagrado za vizualno podobo. "Asja Kahrimanović Babnik s svojo neposrednostjo v igralskem izrazu in z umirjenimi sredstvi predstavlja krhko emotivnost deklice, ki se je znašla v srcu vojne," je zapisala žirija.

Predstava Nekje drugje avtorjev Grabnarja, Zale Dobovšek, Nine Šorak in Asje Kahrimanović Babnik je animirana pripoved s kredno risbo. Pripoveduje o deklici, ki se znajde v osrčju vojne. Gledalec skozi dekličine oči spremlja spreminjajoče se mesto, polno grozot, nasilja, strahu, pa tudi upanja. Mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane v trgovini ni več. Šola je zaprta. In vsake toliko se čisto blizu zaslišijo streli. Deklica želi oditi v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše. Oditi želi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot, piše v opisu predstave.

Foto: LGL/Jaka Varmuž
Foto: LGL/Jaka Varmuž

Nekje drugje je pretresljiva zgodba o nesmiselnosti vojnih grozodejstev iz otroške perspektive. "Šele v tej perspektivi lahko do konca dojamemo nesmiselnost vojne. Ker je takšna tema kočljiva in boleča, velikokrat ostane zamolčana. Vendar je o njej nujno spregovoriti prav najmlajšim," so zapisali v LGL-ju.

Klasična lutkovna animacija se prepleta s prostorskimi videoprojekcijami in virtualnim risanjem. Igralka animatorka na vrtečo se mizo riše okolje, po katerem pohajkuje deklica. S kredo riše hribovito pokrajino, visoke nebotičnike in srhljive vojake. Gre za preprosto črtno risbo, ki v predstavi čudežno oživi. Avtor likovne podobe je Matija Medved.

Predstava Nekje drugje je del projekta BiTeater, ki se odpira predvsem eksperimentalnemu ustvarjanju ter interdisciplinarnemu združevanju različnih polj umetnosti z namenom iskanja novih uprizoritvenih možnosti na področju lutkovnega gledališča.

Na festivalu, ki je potekal med 18. in 20. novembrom, so poleg LGL-ja sodelovala še gledališča iz Češke, Bosne in Hercegovine in Srbije. Iz Slovenije se je predstavilo še Lutkovno gledališče Maribor s predstavo Čarovnik barv, je razvidno iz festivalskega programa.

Zaradi epidemioloških razmer je bila izvedba festivala močno okrnjena, predstave pa so si gledalci ogledali prek spleta, so še sporočili iz LGL-ja.