Lik Župnika bo po novem upodobil Klemen Slakonja, ki se je, kot so zapisali v SNG Ljubljana, že večkrat izkazal v vlogah duhovnikov. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Lik Župnika bo po novem upodobil Klemen Slakonja, ki se je, kot so zapisali v SNG Ljubljana, že večkrat izkazal v vlogah duhovnikov. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Hlapci
Ivan Cankar, čigar stoletnico smrti zaznamujemo to leto, je dramo napisal 1909. Izšla je leto pozneje in v hipu povzročila škandal in ogorčene odmeve, cenzura pa je prepovedala njeno uprizoritev. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Poleg Klemna Slakonje bosta v igralski zasedbi še dve spremembi. Gregor Podričnik bo zamenjal Roka Prašnikarja v vlogi Drugega delavca, Timon Šturbej pa bo igral Mladeniča v alternaciji s Timotejem Novakovićem.

Ko se satira sprevrže v "tragiko"
Hlapci Ivana Cankarja veljajo za eno tistih kanonskih besedil, ki nenehno izzivajo, zastavljajo temeljna vprašanja in zahtevajo poglobljen razmislek. Pisal jih je leta 1909 in jih zasnoval kot politično satiro, a se je ta v tretjem dejanju sprevrgla v "tragiko", kot je to sam označil. "Sploh niso Hlapci nobeno delo, ampak na papir vržene blodnje, kakor slabo na zid nametana malta," je o Hlapcih daljnega leta 1910 pisal časopis Slovenec.

Čeprav pri delu ne gre za tragedijo po klasičnih merilih, je boleča usoda junaka učitelja Jermana, pokončnega in moralnega intelektualca, ki se mora umakniti političnemu pragmatizmu, koristoljubnemu sprenevedanju, zlorabam in manipulacijam, postavila model delovanja političnih mehanizmov, ki se pri nas v 110 letih od nastanka igre ni bistveno spremenil, so zapisali v SNG Ljubljana.

Druga premiera v drugi polovici februarja
Premiera Hlapcev lanskega septembra je s premiero Linhartove Županove Micke pomenila uradni začetek slavnostne sezone SNG Drama Ljubljana ob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva.

Preostala igralska zasedba Hlapcev ostaja nespremenjena: Tadej Toš, Marko Mandić, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Nina Ivanišin, Pia Zemljič, Barbara Cerar, Boris Mihalj, Urban Kuntarič, Valter Dragan, Doroteja Nadrah, Petra Govc, Aljaž Jovanović, Iva Babić, Rok Vihar, Vanja Plut, Matic Valič, Sara Dirnbek, Blaž Popovski, Veronika Drolc, Gorazd Logar, Matija Rozman, Vojko Zidar in Barbara Žefran.

Hlapci, drama v petih dejanjih, bodo doživeli drugo premiero 19. februarja ob 19.30 na velikem odru SNG Drama Ljubljana.