SNG Nova Gorica se je s predstavo Life®anti na Festivalu FIAT predstavil pretekli konec tedna. Foto: SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica se je s predstavo Life®anti na Festivalu FIAT predstavil pretekli konec tedna. Foto: SNG Nova Gorica
Life®anti
V predstavi se ustvarjalci lotevajo večnega konflikta med težnjo po intelektualistično oziroma populistično naravnanimi predstavami - ta prinese v gledališko blagajno tudi več dobička - ter tragikomično izpostavljajo naravo igralskega poklica. Foto: SNG Nova Gorica

Kot predstavo, ki s samosvojo gledališko poetiko raziskuje meje odrske umetnosti, so letos povabili tudi slovensko uprizoritev Life®anti, s katero se je v Črni gori predstavilo Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.

Avtorski projekt Miha Nemca in Nejca Valentija, ki je pred tremi leti nastal v sodelovanju z ljubljanskim gledališčem Glej, NK in VUŠ UNG, ima za seboj več nagrad, med temi Borštnikovo nagrado po presoji žirije. Ustvarjalci predstave v dveh gledaliških miniaturkah skozi prizmo zgodovine slovenskega gledališča duhovito odpirajo vprašanje večnega konflikta med težnjo po intelektualistično oziroma populistično naravnanimi predstavami in tragikomično izpostavljajo naravo igralskega poklica.
"Gledališče ne bodi prisilna duševna delavnica; ne le smeh, tudi sraga v očesu je znak razveseljevanja. Razvedrila je naš delavni rod zelo potreben," pove misel iz predstave, ki govori o še danes aktualnih temah.
"Organizatorji festivala so nas prijazno sprejeli in priznati moramo, da z omejenimi sredstvi naredijo zanimiv gledališki dogodek," je o gostovanju dejal Nejc Valenti. "Naše Life®ante so gledalci kljub jezikovni oviri lepo sprejeli. Čeprav predstava temelji na podatkih in dejstvih iz zgodovine slovenskega gledališča, so obiskovalci brez težav razumeli vsebino, kar potrjuje, da se tudi v širšem prostoru ukvarjamo z istimi vprašanji in pomisleki. Sploh pa je vprašanje, kakšne predstave ustvarjati, zelo aktualno tudi danes; še posebej zato, ker ima vse pomembnejšo vlogo pri odločanju denar."
Igralec Luka Cimprič je vesel, da so lahko izkoristili priložnost in si ogledali tudi Njegošev Gorski vijenac črnogorskega narodnega gledališča. "Vedno je zanimivo opazovati, kako se igralci iz različnih dežel razlikujemo v melosu in različno pristopamo pri upodabljanju likov."