Na razpravi sveta zavoda o mogočih rešitvah glede načina pokritja izgub iz prejšnjih let je prevladalo mnenje, naj ravnatelj v skladu s svojimi pooblastili vladi predlaga, da izgubo iz omenjenega obdobja krije ustanovitelj. Foto: BoBo
Na razpravi sveta zavoda o mogočih rešitvah glede načina pokritja izgub iz prejšnjih let je prevladalo mnenje, naj ravnatelj v skladu s svojimi pooblastili vladi predlaga, da izgubo iz omenjenega obdobja krije ustanovitelj. Foto: BoBo
SNG Opera in balet Ljubljana
Lani so ministrske službe in interna revizija podale mnenje s pridržkom nad poslovanjem Opere za leto 2010. Foto: BoBo

Zunanja revizija je izdala pozitivno mnenje brez pridržka, notranja revizija pa je ugotovila popolno skladnost zaključnega računa z zakonom o računovodstvu in podrejenimi predpisi ter ustrezno delovanje notranjih kontrol.
Na razpravi sveta zavoda, ki je na zadnji seji sredi julija potrdil poslovno poročilo za leto 2011, je glede mogočih rešitev, kako pokriti izgube prejšnjih let, prevladalo mnenje, naj ravnatelj v skladu s svojimi pooblastili vladi predlaga, da izgubo iz omenjenega obdobja krije ustanovitelj.
Kakšno je do tega predloga stališče vlade, sicer še ni znano, vodstvo javnega zavoda pa je presežek prihodkov nad odhodki v letu 2011 ob hkratnem zavedanju javnofinančnega stanja in projekcij opogumil, da so svet SNG-ja Opera in balet Ljubljana že na junijski seji obvestili o predlogih ukrepov za izboljšanje finančnega stanja.
Pokrivanje odhodkov brez dodatne bremenitve javnih financ
Kot so zapisali v Operi, njihov načrt predvideva pokritje presežka odhodkov nad prihodki (izgube) iz presežkov prihodkov nad odhodki najpozneje do leta 2017 (162.000 evrov že iz presežka iz leta 2011). Leto 2017 je, kot pišejo, skrajna meja, zato si bodo prizadevali cilj doseči že prej. "Glede na to, da se je svet SNG Opere in baleta Ljubljana seznanil s predlogom in v tej zvezi ni bilo razprave, smo že pristopili h konkretizaciji parcialnih sanacijskih ukrepov, ki nas bodo privedli do zastavljenega cilja pokrivanja ugotovljenega presežka odhodkov nad prihodki brez dodatne bremenitve javnih financ."

Kot piše v sporočilu, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport naleteli na razumevanje in se uskladili glede finančnih sredstev v vrednosti 334.815 evrov za nujne popravke in dela, ki so ostala odprta ob odprtju hiše po prenovi. Pri tem so upoštevali tudi pripombe obiskovalcev, med drugim tudi glede sedežev v dvorani, še dodajajo.
Ministrske službe in interna revizija so lani podale mnenje s pridržkom nad poslovanjem Opere za leto 2010, neodvisni zunanji reviziji pa je bilo, kot so dogajanje za nazaj osvetlili v Operi, sporno, da bi izgubo razporedili na več let. Poročilo za leto 2010, ki je prikazalo negativni poslovni rezultat v vrednosti 673.110 evrov, je svet zavoda tako potrdil januarja letos.