"Predstava Fight Bright se zavzema za pristno zaznavo, prepoznavanje, sočutje in dialog. Silo uporablja za znanje in obrambo, nikoli za napad. Tveganje izkorišča za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki odvede duha nazaj k izvoru njegovih spopadov. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej," beremo v napovedi predstave Milana Tomašika, ki bo premierno izvedena drevi v Cankarjevem domu. Foto: Cankarjev dom
Milan Tomašik
Slovaški plesalec in koreograf Milan Tomašik (1981) v Sloveniji živi in dela že 14 let. Študiral je na Konservatoriju J. L. Bella v Banski Bystrici, na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi, leta 2004 je pod mentorstvom ugledne belgijske koreografinje Anne Terese de Keersmaeker diplomiral na bruseljski mednarodni plesni akademiji P.A.R.T.S. Foto: Cankarjev dom
Plesni teater Ljubljana
Ponovitvi predstave Fight Bright sta napovedani 9. in 10. oktobra v Plesnem teatru Ljubljana. Foto: BoBo

Leta 1981 rojeni Tomašik že 14 let živi in dela v Sloveniji. Študiral je na Konservatoriju J. L. Bella v Banski Bystrici, na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi, leta 2004 je pod mentorstvom ugledne belgijske koreografinje Anne Terese de Keersmaeker diplomiral na bruseljski mednarodni plesni akademiji P.A.R.T.S.

Pogosta sodelovanja in prva solo predstava
Na naših odrih ga je bilo mogoče prvič videti leta 2005 v predstavi skupine En Knap v koreografiji Iztoka Kovača z naslovom Woferl osebno. Tomašika sta še v istem letu k sodelovanju povabili plesalki in koreografinji Maja Delak in Mala Kline, tako je nastala predstava Galerija mrtvih žensk.

V Plesnem Teatru Ljubljana je nato leto pozneje na povabilo Žive Brecelj ustvaril predstavo Within, svoj prvi solo. Within, Off-beat iz leta 2011 in Solo iz 2016 tvorijo trilogijo njegovih solo predstav. S koreografinjo Magdaleno Reiter in dramaturginjo Anjo Golob pa je lani soustvaril predstavo Solo za dva glasova.

Tomašik je soustanovitelj mednarodno uspešnega plesnega kolektiva Les SlovaKs, s katerim je soustvaril tri celovečerne plesne predstave: Opening Night, Journey Home in Fragments, in v njih nastopal na več kot 200 ponovitvah po vsem svetu. Za svoje delo je dobil več priznanj in nagrad, med drugim nagrado mesta Prievidza na Slovaškem za promocijo sodobnega plesa.

Še zaokrožitev trilogije skupinskih predstav
Nova Tomašikova predstava Fight Bright bo zaokrožila trilogijo skupinskih predstav, v kateri sta še Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015). V njej nadaljuje in nadgrajuje gibalne principe, ki jih je v sodelovanju s plesalci razvijal že v teh dveh predhodnih predstavah.

Ustvarjalci in izvajalci predstave so še Diego Alvarez Sanou iz Kostarike, Alessandro Sollima iz Italije in Špela Vodeb, ki je tudi v vlogi asistentke koreografa, ter Tina Valentan iz Slovenije. Avtorsko glasbo podpisuje francoski skladatelj Simon Thierree, scenografijo in kostumografijo pa Jasna Vastl.

Fight Bright se zavzema za pristno zaznavo, prepoznavanje, sočutje in dialog. Silo uporablja za znanje in obrambo, nikoli za napad. Tveganje izkorišča za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki odvede duha nazaj k izvoru njegovih spopadov. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej.

Na plesnem simpoziju z naslovom Milan Tomašik: Brezmejno telo bodo sodelovali Živa Brecelj, Andreja Kopač, Barbara Novakovič, Samo Oleami in Magdalena Reiter. Povezovala ga bo Staša Mihelčič.

Ponovitvi predstave Fight Bright sta napovedani 9. in 10. oktobra v Plesnem teatru Ljubljana.

Milan Tomašik in Fight Bright
Milan Tomašik in Fight Bright