Uvodni večer bo v znamenju videoperformansa in razstave Enye Belak Gupta v galeriji Media Nox ter gostujoče plesne predstave Out of any present portugalskega dvojca v sestavi Sofia Dias in Vitor Roriz, ki bo na ogled v Lutkovnem gledališču Maribor. Foto: Performa/Platforma
Uvodni večer bo v znamenju videoperformansa in razstave Enye Belak Gupta v galeriji Media Nox ter gostujoče plesne predstave Out of any present portugalskega dvojca v sestavi Sofia Dias in Vitor Roriz, ki bo na ogled v Lutkovnem gledališču Maribor. Foto: Performa/Platforma
Rok Vevar
Za četrtek je med drugim napovedana predstavitev in interaktivno predavanje o prihajajoči knjigi avtorja Roka Vevarja - Antologiji sodobne plesne publicistike 1918-1960. Foto: Performa/Platforma/Nada Žgank
Zvočni sprehod
Sobotno popoldne bo popestril multimedijski performans avtorjev Irene Pivka in Braneta Zormana - zvočni sprehod skozi mesto. Foto: Performa/Platforma

V Maribor se z drevišnjim dogodkom v galeriji Media Nox družno vračata nekoč posamična festivala Performa & Platforma. Letošnja festivalska tema izpostavlja navezo sodelovanja, pet festivalskih dni pa prinaša osem domačih in tujih predstav ter spremljevalni program.

Večerna splavitev festivala v galeriji Media Nox
Uvodni večer bosta ob 18. uri zaznamovala videoperformans in razstava Enye Belak Gupta v galeriji Media Nox. Ob 20. uri bo sledila še gostujoča plesna predstava Out of any present portugalskega dvojca v sestavi Sofia Dias in Vitor Roriz, ki bo na ogled v Lutkovnem gledališču Maribor.

V predstavi avtorja raziskujeta glasbo, besede, gibe in njihove kompleksne vpetosti v druge relacije skozi sistematične repeticije in njihova naknadna preoblikovanja. Po predstavi bo potekal še strokovni pogovor s producenti.

Natančen program si lahko pogledate na tej povezavi.

Organizatorji bodo v četrtek v sodelovanju z nizozemskim De Stilte Theatrom in Poletnim lutkovnim pristanom festival nadaljevali z otroško plesno-gledališko predstavo Leteča krava ter s predstavitvijo in interaktivnim predavanjem o prihajajoči knjigi avtorja Roka Vevarja, naslovljeni Antologija sodobne plesne publicistike 1918–1960.

Petkov večer bosta zaznamovali dve predstavi, in sicer Kar je preveč, je preveč nizozemskega De Stilte Theatra in premiera eksperimentalne zvočno-gibalne predstave Primer: Claudel avtorice Aphre Tesle, ki spaja fragmente osebne mitologije umetnice in Camille Claudel, ene največjih kipark prejšnjega stoletja.

Zvočno pohajkovanje po mestu
Sobotno popoldne bodo popestrili z multimedijskim performansom avtorjev Irene Pivka in Braneta Zormana. Gre za zvočni sprehod, na katerem se bodo obiskovalci sprehodili po naprej začrtani poti po Mariboru in s pomočjo zvočnih slik, vtisnjenih v lokacijo začrtane poti, prehajali med fiktivnimi in realnimi dogodki.

Nasploh bo festivalska sobota v znamenju domače produkcije, saj bodo v Mariboru predstavili odrski prevod pesmi mehiškega nobelovca Octavia Paza Pismo dognanja. Predstava nosi naslov Solo za dva glasova, pod katerega so podpisani Magdalena Reiter, Milan Tomašik in Anja Golob.

V nedeljo bodo za konec festivala pripravili slovensko premiero festivalske koprodukcije z naslovom Nature Poetry, za katero stojijo koreografa Jasmina Križaj in Simon Wherli ter glasbenik Daniel Gisler.

"Laboratorijska" izmenjava znanj
Pod geslom Izmenjava znanj bo potekal tudi umetniški laboratorij, v sklopu katerega bo avtorica Anja Bornšek ustvarjala festivalski prostor, ki bo gostujoče in lokalne umetnike približal občinstvu – ne le skozi uprizorjena dela, temveč skozi konkretne prijeme njihove umetniške prakse. Umetniški laboratorij bo namenjen vsem, ne le tistim, ki sami razvijajo svoje delo in želijo razširiti svoj umetniški pristop, in bo odprt od četrtka.