Gledališča na svoj letošnji svetovni dan ostajajo zaprta. Foto: Radio Koper/Neva Zajc
Gledališča na svoj letošnji svetovni dan ostajajo zaprta. Foto: Radio Koper/Neva Zajc
Helen Mirren v vlogi Katarine Velike. Foto: IMDb
Helen Mirren v vlogi Katarine Velike. Foto: IMDb

27. marec je bil razglašen za svetovni dan gledališča na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta. Helen Mirren je v letošnji mednarodni poslanici opozorila, da je obdobje epidemije za uprizoritveno umetnost težek čas, saj številni ustvarjalci s težavo ostajajo v poklicu, a so morda ravno zaradi navzoče negotovosti "sposobnejši to pandemijo preživeti s humorjem in pogumom".

Igralka je v svojem zapisu poudarila, da se je domišljija ljudi "v teh novih okoliščinah že prelila v inovativne, zabavne in ganljive načine komunikacije, seveda v veliki meri po zaslugi spleta". Sklenila je, da ustvarjalce žene potreba po ustvarjanju, ki "ne bo nikoli zamrla in bo prav kmalu spet vzcvetela, polna nove energije in novega razumevanja sveta, ki si ga delimo".

Igralec Saša Tabaković. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Igralec Saša Tabaković. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ob epidemiji tudi kriza družbenih vrednot
Dramski igralec Saša Tabaković, avtor slovenske poslanice ob dnevu gledališča, je zapisal, da preteklo leto ni bilo prijazno, pa ne zgolj zaradi epidemije, temveč tudi zaradi krize družbenih vrednot, ki se je "zažrla v vse pore intimnega in javnega življenja in gledališče ni pri tem nobena izjema". Ob tem se je podrobno dotaknil "splošnega nezanimanja in vedno večjega zanemarjanja kulturne perspektive" s strani slovenske politike, ki med drugim ni hotela zaščititi raznoterih umetniških praks in najranljivejše skupine samozaposlenih, ki je na vodilna mesta institucij imenovala "politično sprejemljive kadre" in je odtegnila sredstva filmarjem, podobno pa bi lahko ravnala tudi na drugih področjih kulture.

Tabaković še meni, da bi morala odgovornost za aktualno stanje prevzeti tudi kulturna srenja, ki je "s politiko delila splošno nezanimanje za lastno perspektivo" kljub občasnim protestom in akcijam pred ministrstvom. Poudaril je, da "znotraj umetniških cehov prevladujejo klani in prijateljske povezave, moralnih avtoritet, ki bi zmogle presekati njihove gordijske vozle, pa je vse manj". Posamezniki se po njegovih besedah prav tako ne želijo ostreje opredeljevati do zagat, ki pestijo kulturo, kot primer je navedel in razdelal obtožbe o spolnih zlorabah in nasilju na AGRFT-ju.

Sorodna novica V igri za Grumovo nagrado tokrat četverica avtoric

"Odgovornost mora prevzeti vsak od nas. Vsakokrat, ko smo ob nepoštenem delovanju moralno kompromitiranih oseb obrnili glavno stran, namesto da bi opozorili na nepravilnosti, boječ se za svoje pozicije ali eksistenco, smo pripomogli k realnosti, ki jo živimo," je še opozoril igralec v svoji poslanici.

Letošnje Grumove nominiranke
Običajno se 27. marca začne Teden slovenske drame, ki je zaradi epidemije zamaknjen v november, so pa danes razglasili nominiranke za Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo v slovenskem jeziku. To so Delo in deklica I.-V.: Drame tlačank Nike Švab, Franc Vedrane Grisogono Nemeš, Potem že tečem Simone Semenič in Tega okusa še niste poskusili Maje Šorli.

Sorodna novica Darji Hlavka Godina in Marku Mlačniku nagradi za življenjsko delo v dramskih umetnostih

ZDUS-ove nagrajenke in nagrajenec
Dan prej pa so razglasili nagrajence Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), vendar datum podelitve nagrad za zdaj še ni znan. Nagradi za življenjsko delo tako letos prejmeta glasbena oblikovalka in skladateljica Darja Hlavka Godina ter igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik. Za stvaritve v zadnjih dveh letih pa so nagrade namenili režiserki Ivani Djilas ter igralkama Ani Facchini in Nini Valič.

Spletni prenosi predstav in izid knjige pisem
Čeprav gledališča na današnji dan ostajajo zaprta, bo tudi v Sloveniji praznovanje zaznamovano s pomočjo spleta. Gledališča na svojih straneh objavljajo poslanici, nekatera pa napovedujejo tudi spletne predstave, denimo ljubljanska in mariborska Drama ter SNG Nova Gorica.

Slovenski gledališki portal SiGledal se med tem prazniku gledališča poklanja s knjigo 100 pisem mojemu igralcu, ki je izšla v samozaložbi zavoda Novi Zato. Knjiga prinaša prvih 100 pisem gledalcev gledališkim ustvarjalcem, ki so jih objavili v okviru akcije Pismo mojemu igralcu. Gledalci v pismih razkrivajo, kaj jim pomeni gledališče, na kakšne načine jih bogati in kako ga pogrešajo v časih, ko so vrata gledališč zaprta.