Strokovna žirija je posebnen čar Odtenkov našla  v celostnem pristopu h gledališki umetnosti - in seveda v humorni in iskrivi drži. Foto:
Strokovna žirija je posebnen čar Odtenkov našla v celostnem pristopu h gledališki umetnosti - in seveda v humorni in iskrivi drži. Foto:
Festival Vizije
Namen festivala je predvsem pregled dela mladinskih gledaliških skupin, popularizacija tovrstnega gledališča in nagrajevanje najbolje izvedenih projektov. Foto: JSKD
Rdeča je barva vizionarjev: še en utrinek iz predstave Odtenki.

V dveh dneh se je na odru zvrstilo 10 najboljših predstav mladinskih gledališč iz vse Slovenije in zamejstva, ki jih je selektor Gorazd Žilavec izbral izmed več kot 40 prijavljenih predstav. Nagrado vizionar za najboljšo predstavo v celoti je žirija podelila Neodvisni gledališki skupini Odtenki oziroma predstavi Jaše Kocelija s tem naslovom, Odtenki. Predstava je s tem pridobila tudi pravico do neposredne udeležbe na Linhartovem srečanju – festivalu odraslih gledaliških skupin, ki bo letos med 28. in 30. septembrom v Postojni.

Vizionar za najbolj inovativen pristop
Predstava Večerja s pismom mladinske skupine SDD Jaka Štoka – Prosek Kontovel je dobila vizionarja za najbolj inovativen pristop. Besedilo Milana Jesiha so uprizorili na svojstven in učinkovit način, je svojo odločitev utemeljila žirija. Absurdnost besedila so ustvarjalci poudarili s pomnožitvijo vlog, obenem pa so vsi člani skupine dobili priložnost, stopiti na oder.

Gledališka skupina Dragulji iz Ljubljane, ki je na festival potovala z istoimensko predstavo Nejca Simšiča in Ane Marije Mitič, se lahko pohvali z najboljšima igralcema. Nejc in Ana Marija sta prepričala s suverenim in sproščenim nastopom ter z lahkotnostjo igranja različnih vlog.

V slogi je moč
Vizionarja za usklajen ansambelski nastop si je zaslužila predstava Lepa Vida gledališke šole 1. gimnazije Maribor.

Med festivalom so potekale tudi gledališke delavnice za udeležence festivala, sam festival pa se je končal s podelitvijo nagrad najboljšim predstavam in s spremljevalno predstavo 6 pod šeširom gledališča senc IKAKO-NIKAKO iz Zagreba.

Na festivalu je tako sodelovalo 11 gledaliških skupin in skoraj 150 mladih ustvarjalcev. Festival je spremljala tričlanska strokovna žirija s Simono Semenič na čelu, pomagala pa sta ji Vojko Belšak in Sebastjan Starič.