SMG je svojo jubilejno, šestdeseto sezono začel z gledališko-arheološko raziskavo Kompleks Ristić. Projekt so posvetili Ljubiši Ristiću, ki je pomembno zaznamoval tudi SMG v njegovem prodornem obdobju v 80. letih 20. stoletja. Foto: Nejc Saje
SMG je svojo jubilejno, šestdeseto sezono začel z gledališko-arheološko raziskavo Kompleks Ristić. Projekt so posvetili Ljubiši Ristiću, ki je pomembno zaznamoval tudi SMG v njegovem prodornem obdobju v 80. letih 20. stoletja. Foto: Nejc Saje
Republika Slovenija
Predstava ob 25. obletnici samostojne Slovenije. "V njej upokojeni obveščevalec pove zgodbo o štetju milijonov, nato šesterica pomembnih mož tuhta o Sloveniji, ki se spreminja v mafijsko državo, na koncu pa se kleni vojaki lotijo klenega vohuna. To je predstava Republika Slovenija. Traja petindvajset let in je narejena z vašim denarjem. In ves ta čas ste – kot statisti ali glavni igralci – njen del." Foto: Iztok Dimc/SMG


V sklopu t. i. Mladinskega showcasa se bo v treh popoldnevih in večerih zvrstilo pet uprizoritev letošnje sezone, na ogled katerih vabijo tudi tuje selektorje. Gledališče, ki se z novim vodstvom z novim zagonom spominja svoje močne mednarodne preteklosti in ponovno zaganja vpetost v mednarodni prostor ter mednarodne koprodukcije, se v zadnjem letu tudi močno promovira kot gledališče, ki "ni samo slovensko", kajti umetnost "se nerada zadržuje zgolj na eni strani jezikovnih meja". Z Mladinsko showcasom nadomeščajo festival Prelet, ki so ga v gledališču pripravljali vse od leta 2007 kot sezonski pregled najodmevnejših predstav s svojega repertoarja, od leta 2012 skupaj z Gledališčem Glej. Že na Preletu so bile uprizoritve nadnaslovljene v angleščini in namenjene tako tujim selektorjem kot tujcem, živečim v Sloveniji, ali turistom, a ob desetletnici SMG pot ponovno nadaljuje samostojno in v skrčenih treh dneh.
Mladinski showcase bo v petek, 6. maja, ob 17. uri uvedla predstava gledališko-glasbeni ÜberŠkrip avtoric Katje Perat, Katarine Rešek in Jelene Rusjan, ta se podpisuje tudi pod režijo. Uprizoritev kot zadnji del Škrip trilogijeŠkrip Orkestra in Škrip Inc. – izhaja iz ideje, da se zgodovina ponavlja, ob tem pa ljudje ne glede na dosežen tehnološki napredek ostajamo na isti točki.
V Prešernovem gledališču Kranj si bo mogoče ob 20. uri ogledati koprodukcijsko predstavo Slovenskega mladinskega gledališča in Prešernovega gledališča Kranj, slovito Butnskalo Emila Filipčiča in Marka Derganca, ki jo je režiral Vito Taufer. Vsebino predstave so v SMG-ju označili "za slavno zapuščino žlahtne slovenske norosti iz druge polovice rajnkega 20. stoletja".
V soboto bo v SMG-ju ob 18. uri na ogled avtorski projekt Oliverja Frljića Kompleks Ristić, ki je nastal v koprodukciji s HNK-jem Rijeka, Bitefom Beograd in MOT-om Skopje. Gledališko-arheološka raziskava je posvečena opusu Ljubiše Ristića, enega najpomembnejših režiserjev v nekdanji Jugoslaviji, povezanih tudi s SMG-jem.
Dve uri pozneje bodo uprizorili še predstavo po delu avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek Drame princes v režiji poljskega režiserja Michala Borczucha. Kot so zapisali v SMG-ju, cikel petih monoloških miniatur predstavlja manjkajočo polovico Shakespearovih kraljevskih tragedij.
Tridnevni showcase se bo sklenil v nedeljo zvečer z zadnjo letošnjo premiero SMG-ja, dokumentarno uprizoritvijo Republika Slovenija, ki je posvečena 25. obletnici osamosvojitve države. Predstava anonimnih ustvarjalcev, kot piše na spletnih straneh SMG-ja, "posameznik v tem kontekstu preprosto ni pomemben. Pomembna je drža(va)", je nastala v koprodukciji z Zavodom Maska.