Gre za predstavo, v kateri štiri performerke ustvarjajo fantastično avdiovizualno pokrajino, pri čemer se na odru pojavljajo z izjemno močno odrsko prezenco in jim na svojevrsten način uspe preseči vsakršno žanrsko opredelitev.

Predstava Muyte Maker gostuje v sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna pod okriljem Zavoda EN-KNAP in v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji, Teatroskopom in društvom Mesto žensk. V četrtek bo uprizorjena na Reki, v soboto pa v sodelovanju z mariborskim Momentom še v Lutkovnem gledališču Maribor. Foto: Španski borci

Predstava Muyte Maker preprosto ne dovoljuje konceptualizacije in jo je težko ujeti v trdne okvire, s čimer na oder prinaša navdihujočo svežino čiste fascinacije. Gledalca popelje v nadrealističen svet, ki ga performerke ustvarijo z neverjetno natančnostjo in izvirno estetsko noto.

Drevišnji uprizoritvi sledi pogovor z ustvarjalkami. Foto: Španski borci

"Štiri nastopajoče umetnice prepevajo v izobilju ..."
Skozi raziskovanje srednjeveških podob, trivialnih pesmic in grotesknih slik predstava raziskuje srečo kot fizično in eksistencialno trditev; radost kot željo, kot kreativni potencial in kot fizično izkrivljanje oziroma protislovje.

"Štiri nastopajoče umetnice prepevajo v izobilju, se večglasno smejejo, slepo plešejo in klepetajo v kakofoniji zato, da bi pokazale na kompleksnost svojih teles v celoti," piše v sporočilu za javnost moščanskega centra kulture.

Flora Detraz se je po končani izobrazbi iz klasičnega plesa preusmerila v študij književnosti. Pozneje se je pridružila Centru Choregraphique National de Rillieux-la-pape, ki ga vodi Maguy Marin, in se nadalje usposabljala v koreografskem raziskovalnem ciklusu PEPCC, Forumu Danca, v Lizboni.

Od leta 2013 ustvarja dela, ki prevprašujejo odnos med glasom in gibom, med katerimi so Peuplements (2013), Gesächt (2014), Tutuguri (2016) ter trenutna Muyte Maker, ki jo bodo na velikem odru Španskih borcev uprizorili drevi ob 20. uri.