"Naša motivacija je od drugje, plesno delo opravljamo, ker verjamemo v sodobni ples in nimamo izbire. To preprosto moramo početi in verjamemo, da naša kultura in družba tovrstno umetnost potrebujeta," so zapisali v komisiji za nagrade Ksenije Hribar 2021. Foto: Nada Žgank

Prvo je izglasovalo občinstvo, drugo pa strokovna komisija. Nagrade so podelili v soboto v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana.

Sorodna novica Avtoportret: 58 sekund z Natašo Živković

Na Gibanici se je tokrat predstavilo devetih sodobnoplesnih predstav. Selektorji Zala Dobovšek, Bettina Masuch in Benjamin Perchet so v tekmovalni program letošnje Gibanice izbrali osem predstav: Fent Cua/Medtem ko smo čakali (avtorstvo in koreografija Joana Serra Foraste, Urša Sekirnik, Carlota Grau Bages), Sine (Nataša Živković), Predmetenje (Jan Rozman), Song (Mala Kline), Odvečni (EN-KNAP Group), "Neodpovedan" let (Alien Express – Žigan Kranjčan, Gašper Kunšek), Jata izkušenih ptic (Ajda Tomazin) in Izumitelj na zemlji (Bara Kolenc).

Sorodna novica Leja Jurišić in Miklavž Komelj premierno v predstavi Ni mogoče čakati zaman

Predstava Ni mogoče čakati zaman Leje Jurišić in Miklavža Komelja pa je bila v tekmovalni program uvrščena neposredno zaradi lovorike, ki jo je Leja Jurišić prejela na minuli Gibanici za predstavo Skupaj, ki je nastala v soavtorstvu z Markom Mandićem v produkciji društva Pekinpah.

Poezija, humor, toplina
Kot je zapisano v obrazložitvi letošnje zmagovalne predstave po oceni komisije, si Rozmanova predstava nagrado žirije med drugim zasluži zaradi poezije, humorja, kakovostne izvedbe, domiselnosti, topline, povezljivosti in igrivosti. Strokovno žirijo so sestavljali Gintarė Masteikaitė. direktorica Lithuanian Dance Information Centre iz Litve, Kerstin Schroth, umetniška vodja festivala Moving in November iz Finske, in Silvija Stipanov, vodja festivala Ganz novi festival, producentka in kuratorka na področju uprizoritvenih umetnosti iz Hrvaške.

Sorodna novica Mala Kline: Umetniške strategije so lahko tudi počasnost, trajanje, spanje, sanjanje

Selektorji so za tekmovalni program izbirali med 55 predstavami. Kot je na novinarski konferenci pred začetkom Gibanice povedala Zala Dobovšek, je bilo njihovo vodilo pri tem "dobre, zanimive, kakovostne predstave, ki bodo v polnosti zaživele z občinstvom".

"Delamo na področju, ki je v zadnjem desetletju doživelo tako turbulentne pretrese, da bi si nagrado zaslužili vsi, ki sodobni ples še ustvarjajo, mislijo, zagovarjajo in skušajo od vsega tega tudi preživeti. Spričo razmer nihče od nas ne more računati na vidnejše premike na področju karierne dinamike. Naša motivacija je od drugje, plesno delo opravljamo, ker verjamemo v sodobni ples in nimamo izbire. To preprosto moramo početi in verjamemo, da naša kultura in družba tovrstno umetnost potrebujeta," pa so zapisali v komisiji za nagrade Ksenije Hribar 2021 v sestavi Maja Delak, Tina Valentan in Rok Vevar v nagovoru k podelitvi nagrad Ksenije Hribar na uvodu v letošnji bienale.

Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica pripravlja Društvo za sodobni ples Slovenije s partnerji, ki so Cankarjev dom, Bunker, Emanat, Maska, Plesni Teater Ljubljana, Pekinpah, Društvo Nagib in MOJa KreacijA.