Začetki ljubljanskega poletnega festivala segajo v leto 1952. Po letu 1953, ko je bil organiziran prvi ljubljanski festival, je bila prestolnica vsako poletje prizorišče velikega dogodka, ki je razgibal in vtisnil pomemben pečat kulturnemu življenju v Sloveniji. Festival je gostil največje svetovne umetnike, simfonične orkestre in operne hiše. V okviru letošnjega festivala 5. julija v Križanke prihaja tudi svetovno znani beloruski državni plesni ansambel Koroški (na sliki), ki je simbol Belorusije, prav tako kot je zaščitni znak ansambla beloruski nacionalni simbol - bela štorklja. Foto: Festival Ljubljana
Začetki ljubljanskega poletnega festivala segajo v leto 1952. Po letu 1953, ko je bil organiziran prvi ljubljanski festival, je bila prestolnica vsako poletje prizorišče velikega dogodka, ki je razgibal in vtisnil pomemben pečat kulturnemu življenju v Sloveniji. Festival je gostil največje svetovne umetnike, simfonične orkestre in operne hiše. V okviru letošnjega festivala 5. julija v Križanke prihaja tudi svetovno znani beloruski državni plesni ansambel Koroški (na sliki), ki je simbol Belorusije, prav tako kot je zaščitni znak ansambla beloruski nacionalni simbol - bela štorklja. Foto: Festival Ljubljana
Tomaž Pandur
Režiser Tomaž Pandur bo od 12. do 14. julija v Križankah gostoval s tremi ponovitvami svoje zadnje predstave Somrak bogov, ki je v španskem jeziku, opremljena pa je s slovenskimi in angleškimi podnapisi. Foto: Festival Ljubljana / Aljoša Rebolj
Festivala Ljubljana
V okviru Festivala Ljubljana, ki letos nosi slogan "Pričakujte izbrano in sproščeno poletje", bo med drugim potekala 14. mednarodna likovna kolonija. Na ogled bo fotografska razstava Alenke Slavinec Slovenia in US - Lipizzaner horses, ki predstavlja kulturno dediščino Lipice in vpogled v 20 let samostojnosti Slovenije. Foto: Festival Ljubljana
Balet Don Kihot ali Fantazije norca
O baletu Don Kihot ali Fantazije norca, ki bo 30. avgusta gostoval v Križankah, je njegov koreograf Boris Eifman zapisal: "Živimo v ruševinah lastnih iluzij. V sanjah si zgradimo življenje, ko pa se fantazija sreča z resničnostjo, so posledice uničujoče. Tega baleta sem se lotil, ker sem v njem lahko združil večno lepoto, ki jo ljudje srčno iščejo, s sodobno resničnostjo. V novem baletu je don Kihot bolnik v norišnici, kar pa ni naključje, saj je igra zasnovana na resničnem življenju. Bolan človek si zamišlja, da je don Kihot, in skuša biti prijazen, ljubeč in skrben do drugih ljudi. Ali pa je to le simptom duševne motnje? Če je, potem naj živi norčeva fantazija, v kateri si zgradi harmoničen svet, ki lahko prebrodi mondeno lenivost bivanja in izzove moč zla, ki požira ljudi, pa čeprav le v sanjah. " Foto: Festival Ljubljana / Hana Kudrajšova
Množične priprave na začetek Festivala Ljubljanaa

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana, na katerem bo letos nastopilo več kot 2.000 umetnikov, je napovedal, da bodo kar vsi dogodki festivalskega poletja vrhunci.

Koncert presežkov v živo tudi na sliki
Na Kongresnem trgu bo v nedeljo, 3. julija, festival odprla Osma simfonija v Es-duru skladatelja Gustava Mahlerja (čigar kip so pred kratkim odkrili na Dvornem trgu), pri kateri se bo pod taktirko slovitega ruskega dirigenta Valerija Gergijeva združilo več kot 1.100 slovenskih, hrvaških in ruskih glasbenikov.

Koncert ima tudi simbolni pomena ob 20-letnici samostojnosti Slovenije in Hrvaške ter 310. obletnici ustanovitve Academie Philharmonicorum. Naenkrat bo nastopilo 21 slovenskih in hrvaških zborov, orkestra Slovenske in Zagrebške filharmonije ter osem solistov iz Slovenije, Hrvaške in Marinskega gledališča v Sankt Peterburgu. Koncert bo hkrati zaznamoval 130 let, odkar je Mahler kot dirigent deloval v Ljubljani. Devetdesetminutni koncert, posvečen žrtvam vojne za Slovenijo, bo slikar Zmago Modic v živo slikal na platno.

Kot je v izjavi za javnost povedal Gergijev, upa na še več miru, medsebojnega razumevanja in sodelovanja med državami - tudi na področju kulture, glasbe in gledališča. "Zelo rad slišim, da so moji slovenski in hrvaški prijatelji čedalje bližje fantastičnemu sodelovanju. Biti dober sosed pomeni korak bližje temu, kar verjamemo, da je prihodnost Evrope," je sporočilo koncerta strnil Gergijev.

V juliju Di Meola, MD7 in kozaki
V ponedeljek, 4. julija, bo v Križankah nastopil skladatelj in kitarist "poglobljene gracioznosti" Al Di Meola z zasedbo, v torek pa prvič v Sloveniji tudi državni plesni ansambel Koroški iz Belorusije. Prav tako v torek bo Simfonični orkester RTV Slovenija s pianistom Leonelom Moralesom pod taktirko En Šaoja v Slovenski filharmoniji izvedel drugi in tretji Rahmaninov klavirski koncert.

Sledili bodo Bejart Ballet iz Lozane s tremi koreografijami 6. in 7. julija v Cankarjevem domu, 11. julija pa na isti lokaciji orkester Filarmonica della Scala z dirigentom Danielom Hardingom in priljubljenim opernim programom. Reden gost festivala, gledališki režiser Tomaž Pandur, bo od 12. do 14. julija v Križankah gostoval s tremi ponovitvami svoje zadnje predstave Somrak bogov.

Med vrhunci Brlek omenja še Ansambel za sodobno glasbo MD7 (20. julija v Križankah), kitajski filharmonični orkester iz Hangdžova (27. julija v Slovenski filharmoniji) in Ruske kozake, ki bodo ob koncu julija na slovenski turneji, v ljubljanskih Križankah pa se bodo ustavili 28. julija.

Gilberto Gil z brazilskimi ritmi
Potekal bo tudi Lisztov festival ob letošnji 200-letnici njegovega rojstva z več klavirskimi recitali in koncertom Komornega orkestra Franza Liszta iz Budimpešte. Znova bosta gostovala violinist Jovan Kolundžija in Gilberto Gil, zadnji z večerom brazilskih ritmov. Nastopila bosta Trio Brahms iz Moskve in KotorArt Trio, francoski Trio Elegiaque pa bo v treh večerih izvedel vse Beethovnove klavirske trie.

Festivalski program bosta sooblikovala tudi pianist Vladimir Mlinarič (17. avgusta v Viteški dvorani Križank) in pevec Vlado Kreslin, ki bo 18. avgusta že dvajsetič zapored nastopil v Križankah. Od 22. do 25. avgusta bo v Križankah kar štiri dni zaporedoma odmevala glasba "ljubezenskega rock muzikala z angleško zasedbo iz Londona" Hair.

"Novi Pavarotti" z litovskim orkestrom
Proti koncu avgusta bosta sledila baleta ruskega koreografa Borisa Eifmana Onegin in Don Kihot ali Fantazije norca. Slovenski oktet bo konec avgusta v sklopu festivala nastopil ob svoji 60-letnici.

Na začetku septembra bo sledil še koncert opernih arij z "novim Pavarottijem", Josephom Callejo, in orkestrom Litovske državne opere (5. septembra), ki bo naslednji dan prav tako v Cankarjevem domu izvedel še Verdijevo opero Otello. Za sklepni večer festivalskega poletja bo Litovska državna opera v Cankarjevem domu 7. septembra prvič v Sloveniji izvedla še opero Judinja Jacquesa Halevyja.

Množične priprave na začetek Festivala Ljubljanaa