Slovenske barve bo na festivalu med drugim zastopal kolektiv Beton Ltd. s premiero Ich kann nicht anders. Foto: Toni Soprano
Slovenske barve bo na festivalu med drugim zastopal kolektiv Beton Ltd. s premiero Ich kann nicht anders. Foto: Toni Soprano
Stara elektrarna
Večina predstav bo na sporedu v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana. Foto: Zavod Bunker
Mladi levi
Tudi letos bodo vstopnice za festival brezplačne, s čimer želijo organizatorji festivala še naprej omogočati obisk čim širšemu občinstvu ter tistim, ki si jih sicer ne morejo privoščiti. Foto: Mladi levi

Festival bo vrata odprl 19. avgusta z alegorično predstavo Noč krtov, ki jo je režiral Philippe Quesne. Predstavo francoskega režiserja, ki tretjič prihaja na Mlade leve, so po besedah koordinatorice festivala Tamare Bračič Vidmar izbrali, ker je "kategorično drugačna od drugih predstav". V basni brez končnega nauka nastopajo veliki krti, ki živijo kot ljudje. Gre za alegorijo, katere končni nauk je življenje samo.

Organizatorji opozarjajo tudi na stand up komedijo Hrepenenje traja dlje zvezde ameriške underground scene Penny Arcade, predstavo Čisto mesto grških režiserjev Anestisa Azasa in Prodromosa Tsinikorisa, feministično obarvan solo Bodi previden indijske aktivistične performerke Mallike Taneja ter inštalacijo na reki Ljubljanici portugalske umetnice Marie Lucie Cruz Correia.

Slovenski kolektiv Beton Ltd. bo premierno predstavil Ich kann nicht anders, kolektiv No!training pa bo z Variacijami na Počasnost: TIME OUT 2 raziskoval možnosti uprizarjanja. Napovedujejo koncert raperja Smaal Tokka, festival pa bo vključeval tudi mednarodno konferenco Nove politične mitologije in umetnost, v sklopu katere se bo mogoče sprehoditi in pozajtrkovati z umetniki.

Večino predstav bodo uprizorili v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, kjer bo kljub delom na Slomškovi ulici ob vhodu v elektrarno poskrbljeno za prehod. Dogodki bodo potekali tudi v parku in športnem društvu Tabor, v prostorih Galerije Gregorja Podnarja, na reki Ljubljanici in v Gledališču Glej.

S prostovoljnimi prispevki zbrali skoraj toliko kot z vstopnicami
Vstopnice za festival ostajajo brezplačne, saj želijo organizatorji še naprej omogočati obisk čim širšemu občinstvu ter tistim, ki si jih sicer ne morejo privoščiti. "Seveda pa pobiramo prostovoljne prispevke na vsaki predstavi. Obiskovalce vljudno vabimo, da prispevajo po svojih zmožnostih," je povedala koordinatorica festivala. Do zdaj so s prostovoljnimi prispevki zbrali skoraj toliko kot z vstopnicami in tudi tokrat pričakujejo podobno solidarnost gledalcev, da bi tako pomagali dopolniti zelo nizek proračun desetdnevnega festivala. Kot pravi Tamara Bračič Vidmar, je proračun festivala nizek in znaša 145.000 evrov, od česar pridobijo tretjino denarja iz evropskih sredstev, nekaj malega s sponzorstvi in od inštitutov. "Veliko delo pa opravijo prostovoljci, ki jih bo letos 35. Brez njih festivala sploh ne bi bilo."