Foto: BoBo
Foto: BoBo

Napis sramota se je takrat pojavil tudi pred Moderno galerijo, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, prostori Kinoteke na Metelkovi in MSUM-om. Napisi so se pojavili pred tistimi stavbami, v katerih imajo prostore javne ustanove, ki so lani dobile novo vodstvo oz. se jim je takrat v kratkem napovedovala sprememba vodstva.

Ravnatelj v odstopu zapis razume v širšem kontekstu

Samobor je za STA dejal, da zapis razume v širšem kontekstu: "Glede na to, da je bil zapis postavljen tudi pred Moderno galerijo, kjer se je pred kratkim zamenjala direktorica, če se zdaj pred Dramo, iz katere odhajam sam, gre verjetno za širši okvir, ki pa ga je treba razumeti in spoštovati." Po njegovem mnenju bi bilo treba namreč spoštovati sporočilo, da "stvari, ki se dogajajo, niso v redu".

Ravnatelj v odstopu je dodal še, da po najavi svojega odhoda "ni dobil nobenega telefonskega klica z ministrstva, kot tudi ob drugih prilikah ne, denimo, ko je deževalo v hišo". Komunikacije med ministrstvom in tem gledališčem ni, čeprav je ministrstvo njegov ustanovitelj in "zaposleni delujejo v njegovi hiši in v njegovo hišo teče voda".

Odziv ZDUS-a

Nepreklicni odstop ravnatelja osrednjega slovenskega gledališča SNG Drama Ljubljana izraža resnost položaja neodgovornega vodenja kulturne politike vse od časa osamosvojitve, so v odzivu na odstop Igorja Samoborja zapisali v Združenju dramskih umetnikov.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tako kot je slovensko in svetovno družbo razgalila epidemija zelo nalezljive koronavirusne bolezni, ki vse jasneje kaže dalj časa potekajoč proces razčlovečenja, nizanje nespametnih ravnanj, ki vodijo do neizogibnega uničenja narave in civiliziranega sveta, se v odzivu nosilca funkcije ravnatelja javnega zavoda SNG Drama Ljubljana zrcali shizofrena podoba njenega ustanovitelja, vsakokratne vlade Republike Slovenije, odgovorne nosilke uresničevanja javnega interesa za kulturo, so zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Ob tem so pozvali, naj bo umik ravnatelja Igorja Samoborja priložnost, da se javnost seznani s celostno problematiko delujočih na področju umetnosti in kulture v državi, pozove karierni razred politikov k odgovornemu ravnanju s skupnim dobrim, k enakovrednemu spoštovanju vseh sodržavljanov in k zahtevi po prevladi strokovnosti nad nestrokovnostjo in k izbrisu neotesanosti iz političnega prostora.

Dotrajane prostore SNG Drama je pred meseci močno prizadela še povodenj. Foto: SNG Drama Ljubljana/Katja Kodba
Dotrajane prostore SNG Drama je pred meseci močno prizadela še povodenj. Foto: SNG Drama Ljubljana/Katja Kodba

Kot so pojasnili, ravnatelj, ki ga na vodilno mesto pooblaščenca ustanovitelja imenuje minister za kulturo, zastopa, predstavlja in vodi zavod, delovno organizacijo za opravljanje natančno določenih dramskih dejavnosti oziroma nalog, opredeljenih v sklepu o ustanovitvi, pri čemer je dolžen skrbeti za razvoj ter kakovostno rast vseh zaposlenih, kar pomeni sledenje njihovemu delu in prizadevanjem, ocenjevanje rezultatov njihovega dela, predvsem pa uresničevanju pooblastil za ohranitev in trajnostni razvoj področja dramskih umetnosti v državi, ki vključuje določene potrebne ali nujne investicijske načrte, kakršnih je prepotrebna dolgo odlašana obnova matične hiše.

Sorodna novica Kako je do zdaj potekal projekt prenove ljubljanske Drame?

Ravnatelj s svojim delom odgovarja tudi za zakonito in strokovno delovanje, enako pa velja tudi za visokega državnega funkcionarja, odgovornega za določeno področje državne uprave, konkretno vsakokratnega ministra oziroma ministrico, opominjajo v ZDUS-u in ob tem dodajajo, da za obe strani zrcaljene podobe velja, da sta v komunikaciji šibki.

Kot opominjajo, zaposleni na področju umetnosti in kulture že desetletja nimajo omogočenega enakopravnega dostopa do predstavnikov upravljavca, ki odloča o njihovih življenjskih vprašanjih. Kritični so tudi do odnosa strank in medijev do kulture. "V predvolilnem obdobju se o prihodnosti kulture, bolje, o načrtih in vizijah razvoja umetnosti in kulture v javnosti ne razpravlja. Politične stranke, pozvane z desetimi zastavljenimi vprašanji, da predstavijo svoja stališča in videnja na to temo, se ne odzovejo. Niti ena! Podobno velja za medije. Novica o odstopu ravnatelja je zgolj prvovrstna poslovna priložnost. Kaj se za njo skriva in katere reči/rabote prikriva, pa predstavlja kislo jabolko, v katerega ni posrečeno zagristi, plod, ki ne prinaša koristnega dobitka," so zapisali.

Odklonitev, ki z napovedanim zamikom nujne in že dogovorjene obnove Drame, ki je ob zavlačevanju projekta gradnje Narodne univerzitetne knjižnice (NUK II) dobesedno obsojena na propad in ki predstavlja ponoven nesprejemljiv odklon od družbenega dogovora, sklenjenega ob izraženi zahtevi po skupni državi, pa pomeni zavrnitev nuje po ohranitvi in osvetlitvi kvalitativnih identitet nacije, so še zapisali.

Sorodna novica "Odstop Samoborja kaže brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi"

Več kulture in ustvarjalnosti pomeni več svetlobe med ljudmi in boljšo, bolj zdravo, človekovemu potencialu primerno skupno prihodnost, so še zapisali v pismu, ki ga je podpisal Boris Mihalj, predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Kritičen Aktiv delavk in delavcev

V Aktivu delavk in delavcev v kulturi so v torek v odzivu zapisali, da kaže odstop brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi in umetnosti. "Čista iluzija je namreč, da se minister Simoniti loteva zgolj najšibkejših (nevladnega sektorja; samozaposlenih; pogodbenih delavk, delavcev). Potem ko so bili ihtavo zamenjani vodilni kadri v Moderni galeriji, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Muzeju novejše zgodovine, Narodnem muzeju, Javni agenciji za knjigo in drugod, je odstop ravnatelja SNG Drama precej pričakovano dejanje v nizu, pa čeprav gre pri tem za specifičen in nemogoč položaj dotrajane gledališke stavbe in ljudi v njej," so zapisali v aktivu.

ZDUS politike pozval k odgovornemu ravnanju