V predstavi Praznina spomina igrajo Jette Ostan Vejrup, Lotos Vincenc Šparovec, Jožef Ropoša, Gaber K. Trseglav, Bernarda Oman, Boris Ostan, Ana Dolinar Horvat, Mojca Funkl, Primož Pirnat in Maruša Majer k. g. Foto: Peter Giodani/MGL
V predstavi Praznina spomina igrajo Jette Ostan Vejrup, Lotos Vincenc Šparovec, Jožef Ropoša, Gaber K. Trseglav, Bernarda Oman, Boris Ostan, Ana Dolinar Horvat, Mojca Funkl, Primož Pirnat in Maruša Majer k. g. Foto: Peter Giodani/MGL
Barbara Zemljič
V srži besedila, avtorica katerega je Barbara Zemljič in je postavljeno v Velenje, torej v okolje blokovskih naselij in srednjega razreda, so družinski odnosi, sodbe, preden je krivda dokazana, laži, medijski linč, sploh v manjših skupnostih v Sloveniji, rasna, verska in spolna nestrpnost, zasvojenost, travme, ki zaznamujejo osebnost, koruptivnost in vprašanje odgovornosti. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

petdesetminutnih nadaljevanjih pred gledalci razgrnila vprašanja o odnosih in vnaprej postavljenih sodbah.

Predstava v režiji Nine Šorak bo premierno uprizorjena drevi in v torek zvečer, avtorica besedila Barbara Zemljič pa zgodbe, ki jo je ustvarjala več kot leto dni, ne želi razkrivati vnaprej. Ob tem je dejala, da bo Mala scena MGL-ja priča situaciji, ki se je zgodila pred 15 leti, njene posledice pa se raziskujejo še danes.

Življenje v okolju blokovskih naselij
V srži besedila, postavljenega v Velenje, okolje blokovskih naselij in srednjega razreda, so družinski odnosi, sodbe, preden je krivda dokazana, laži, medijski linč, sploh v manjših skupnostih v Sloveniji, rasna, verska in spolna nestrpnost, zasvojenost, travme, ki zaznamujejo osebnost, koruptivnost in vprašanje odgovornosti.

Kriminalka Praznina spomina gledalca k ogledu vseh štirih delov spodbudi dvojno: po eni strani gledalec spremlja razvoj in čustvovanje psihološko večplastnih likov, po drugi strani pa je pomembna tudi čustvena napetost, ki temelji na poistovetenju z osebami na odru, je med drugim v gledališkem listu uprizoritve zapisala dramaturginja Urša Adamič. Torej, kdaj neposredno pred gledalcem stoji morilec? Kakšno je njegovo sociološko ozadje, ki ga pripelje do skrajnih stanj?

Neomejenost z odrskim prostorom
Avtorica besedila, ki sicer prihaja iz filmskega sveta, si je z režiserko zamislila, da bi bila Praznina spomina prikazana čim bolj filmsko oziroma televizijsko, ne da bi jih pri tem omejeval odrski prostor. Montaža in menjava kostumov sicer v nasprotju s filmskim ali televizijskim formatom zahtevata svoj čas, vendar je prepričana, da jim je uspelo.

Pri postavitvi nadaljevanke jih je po režiserkinih besedah zanimalo prav to: kako ta žanr prestaviti na oder, na kakšen način pri tem graditi napetost ter kako poudariti trenutke, ki so nujni za samo zgodbo. Pri tem so si pomagali z videom, ki ga je podpisala Pila Rusjan, scenografijo, ki je delo Lenke Đorojević, in nekaterimi rekviziti, kot so žaluzije, ki so postali tudi projekcijska površina.

V predstavi igrajo Jette Ostan Vejrup, Lotos Vincenc Šparovec, Jožef Ropoša, Gaber K. Trseglav, Bernarda Oman, Boris Ostan, Ana Dolinar Horvat, Mojca Funkl, Primož Pirnat in Maruša Majer k. g. Kostumografka je Tina Pavlović, glasbo je napisal Laren Polič Zdravič, za velenjski govor, uporabljen v nadaljevanki, sta igralcem svetovala Špela Kožar in Jaka Lah, za končno različico jezika je poskrbel lektor Martin Vrtačnik, za oblikovanje svetlobe pa Andrej Koležnik in Boštjan Kos.

Premierna uprizoritev prvih dveh epizod na Mali sceni MGL bo drevi ob 20. in 21. uri, druge in trete pa v torek prav tako ob 20. in 21. uri.