Z nekaj znanja in sreče si lahko priigrate komplet dveh vstopnic za ogled predstave na odru dvorane Duše Počkaj v ponedeljek, 11. decembra, ob 20. uri. Na ta dan bo predstavi sledil še pogovor z delom ustvarjalcev predstave, ki ga bo vodila Andreja Kopač.

Plesalca Jerca Rožnik Novak in Beno Novak sta tudi soustvarjalca predstave Kvartet. Foto: Darja Štravs Tisu
Plesalca Jerca Rožnik Novak in Beno Novak sta tudi soustvarjalca predstave Kvartet. Foto: Darja Štravs Tisu

Par ženske in moškega v predstavi raziskuje nevralgične točke zgodovine odnosa, ponavljajoče se cikle ljubezni in zlorabe. V tem mikrokozmosu se prepletajo poželenje, nasilje, ljubezen in bolečnina. "Kameri, ki spremljata dogajanje, razgrajujeta naturalistično iluzijo in gledalcem omogočata sestavljanje lastne gledališke fikcije. Fabricirana zgodba, prikazana z različnih perspektiv, se razkriva občinstvu in omogoča spremljanje konstrukcije same odrske resničnosti," piše v napovedi predstave, ki je nastala v produkciji Zavoda Mirabelka.

Nagradna igra

Za sodelovanje v nagradni igri odgovorite na naslednje vprašanje: Katerega leta je bil ustanovljen Zavod Mirabelka, v produkciji katerega je nastala predstava Kvartet?

Podelili bomo dva kompleta dveh vstopnic za ogled predstave 11. decembra ob 20. uri.

Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si in ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov. Nagradna igra se konča v petek, 8. decembra, ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj.

Po besedah Magdalene Reiter je bila ideja za Kvartet od začetka zelo preprosta: "partitura za dva plesalca – dve živi telesi in dve kameri v živo. Hvalnica ljubezni in hkrati zapis razpada miniekosistema dveh posameznikov, ki preverjata meje svobode v razmerju do drugega.

Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu

Skozi proces se predstava razvija v nenehni razpetosti med različnimi protipoli, saj zadeva načine gledanja. Gledanja samega sebe, gledanja drugega, gledanja sebe skozi pogled drugega in seveda naslavlja gledalčev pogled – pogled občinstva."

Koreografinja je dodala, da je kamera – četudi je vseskozi prisotna v naši družbi – zgolj "ogledalo in opazovalec, ki ustvarja paralelno fikcijo. Spremlja in prevaja, gibanje akterjev pa razkriva plast nenehnega nastajanja, upanja na združitev in hkrati razpada," je še dodala koreografinja.

Ob navedenih pri predstavi sodelujejo tudi Sandi Skok (oblikovanje videa), August Adrian Braatz (glasba), Urša Vidic in Maruša Mali (scenografija), Pia Gorišek (kostumografija), Mojca Sarjaš (oblikovanje luči) ter Anja Zag Golob (svetovanje za dramaturgijo).

V Cankarjevem domu so poudarili še, da se Kvartet na tej točki ne konča. Nadaljeval se bo namreč s Povečavo, ki bo prihodnjo pomlad premierno uprizorjena pod njihovo streho. To je nadaljevanje raziskovanja Magdalene Reiter, ki se na formalni ravni osredotoča na razmerje plesa in filma oziroma videa, vsebinsko pa na različne vidike posrednega in neposrednega nasilja. Govori torej o temi, ki jo naslavlja že v Kvartetu.