Letošnji CoFestival bo ob 20. uri v Kinu Šiška odprl plesni solo Moritza Ostruschnjaka Plesne inštrukcije (Ne bo večno tako). Foto: CoFestival /Wilfried Hösel
Letošnji CoFestival bo ob 20. uri v Kinu Šiška odprl plesni solo Moritza Ostruschnjaka Plesne inštrukcije (Ne bo večno tako). Foto: CoFestival /Wilfried Hösel

V sedmih festivalskih dnevih bo na ogled devet predstav, sicer pa je letošnji CoFestival 2022 razdeljen na tri tematske sklope.

Natančen program 11. CoFestivala si
lahko pogledate na tej povezavi.

Čas, telo in življenje ter narava
Prvi sklop obravnava koreografsko snov skozi kolektiven ali subjektiven čas (Moritz Ostruschnjak, Michiel Vandevelde, Mateja Rebolj in Magdalena Reiter, Alma Söderberg in Cullberg), drugi telo in življenje motri skozi prizmo virtualne in digitalne krajine (Yuske Taninaka, Aleksandar Georgiev z ekipo, Barbara Matijević in Giuseppe Chico), tretji pa sodobni trenutek pretvarja v poetično podobo, ki se neizogibno izteka v naravo (Vera Ondrašikova s kolektivom).

Barbara Matijević in Giuseppe Chico se na festival vračata po petih letih. V predstavi Zaslonajstniki II se ukvarjata s sedimenti naših digitalnih krajin in navad. Mladi japonski umetnik Yuske Taninaka v solu Galop z biometričnimi metodami, ki jih v forenzičnih raziskavah uporabljajo kriminalisti, problematizira identificirano telesno gradivo.

Aleksandar Georgiev z ekipo bo na CoFestivalu nastopil v torek, 29. novembra. Foto: CoFestival /Javier Pino
Aleksandar Georgiev z ekipo bo na CoFestivalu nastopil v torek, 29. novembra. Foto: CoFestival /Javier Pino

Aleksandar Georgiev z ekipo si je za koreografsko partituro vzel meditativne in ornamentalne digitalne krajine Skrinsejver. Vera Ondrašikova pa se s svojim kolektivom v predstavi Priča ukvarja s potmi in stranpotmi naših sodobnih zagat s spreminjajočo se naravo.

Michiel Vandevelde v predstavi Goldbergove variacije, s katerimi je sodobnoplesni solo nekoč ustvaril Steve Paxton, Bachovo partituro izpostavlja mikroskopiji sodobnega plesnega trenutka, vprašanjem normativnih in singularnih teles. V Bachovo glasbeno krajino svoji plesni sedanjost in preteklost umeščata tudi Magdalena Reiter in Mateja Rebolj, ki po dveh desetletjih po Formi Interrogativi znova sodelujeta v predstavi Preludiji in fuge.

Tokratni CoFestival bo sklenila predstava Noche Alme Söderberg, ki skupaj z znamenitim ansamblom Cullberg svoje koreovokalno delo umesti v odprt trenutek ranljive sinkope.

Več dogodkov festivalskega diskurzivnega programa
Plesne predstave spremlja tudi diskurzivni program, sestavljen iz pogovorov, predstavitev knjig, filmskega programa ter predstavitve sveže publikacije ob desetletnici festivala.

CoFestival organizirajo Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija v sodelovanju s Staro mestno elektrarno in Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Program festivala je delo kuratorskega kolektiva, ki ga sestavljajo Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Rok Vevar in Jasmina Založnik.

Mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival